ΚΟΣΜΟΣ

Το πιο ανησυχητικό σημάδι για την επανεκλογή Τραμπ 100 μέρες πριν τις εκλογές

Το πιο ανησυχητικό σημάδι για την επανεκλογή Τραμπ 100 μέρες πριν τις εκλογές
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ το προβάδισμα του Μπάιντεν, βάσει των δημοσκοπήσεων, σε μια πολιτεία, χωρίς την οποία κανείς Ρεπουμπλικανός ηγέτης δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την προεδρία τα τελευταία 96 χρόνια.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN/SSRS, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προηγείται στην πολιτεία της Φλόριντα κατά 51% με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθεί με 46%.

Λίγες ημέρες πριν, αντίστοιχη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ έφερε τον Μπάιντεν να προηγείται 51% έναντι 38% του Τραμπ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τραμπ δεν έχει κερδίσει ούτε μία δημοσκοπική αναμέτρηση στη Φλόριντα από τις αρχές Μαρτίου, αναφέρει η ανάλυση του CNNi.

Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις στη Φλόριντα ευνοούν τον Μπάιντεν θα πρέπει να είναι ένα από τα πλέον ανησυχητικά σημάδια μέχρι τώρα για το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ καθώς, παρόλο που 100 ημέρες πριν τις εκλογές, η «ψαλίδα» είναι πιθανό να κλείσει, η συγκεκριμένη πολιτεία θεωρείται κομβική: αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να επανεκλεγεί, οφείλει να την κερδίσει.

Ο λόγος; Κανένας Ρεπουμπλικανός δεν έχει κερδίσει την προεδρία χωρίς τη Φλόριντα από το 1924 και τον Κάλβιν Κούλιτς, τον 30ό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επιπλέον, πρόκειται για μια πολιτεία με… τάση προς τα δεξιά. Η τελευταία φορά που η συγκεκριμένη πολιτεία ψήφισε περισσότερο Δημοκρατικούς από το σύνολο της χώρας ήταν κατά τις προεδρικές εκλογές του 1976. Το γεγονός ότι ο Τραμπ εμφανίζεται εδώ πίσω στις δημοσκοπήσεις κατά μέσο όρο 8 μονάδες δείχνει ότι είναι πίσω γενικά στη χώρα.

Ο Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, έχει καθαρό προβάδισμα 270 εκλεκτόρων χωρίς τη Φλόριντα. Μία πιθανή νίκη στη Φλόριντα του δίνει ένα καλό πλεονέκτημα 29 εκλεκτόρων.

Τα καλά νέα για τον Τραμπ είναι ότι η ιστορία δείχνει πόσο δύσκολο θα ήταν για τον Μπάιντεν να κερδίσει την πολιτεία με μεγάλη διαφορά. Η τελευταία φορά που ένας Δημοκρατικός κέρδισε την πολιτεία αυτή με περισσότερους από 6 πόντους ήταν το 1948. Κανένας υποψήφιος από κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει το κράτος με περισσότερους από 6 πόντους από το 1992.

Γενικά, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε τη διαφορά στη Φλόριντα να μικραίνει. Αυτό ακριβώς συνέβη το 2018, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για κυβερνήτη και Γερουσία νίκησαν με διαφορά μικρότερη της μίας μονάδας.

Αλλά προς το παρόν, η Φλόριντα είναι εμβληματική των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Τραμπ. Είναι ένα κράτος που πλήττεται από τον κορωνοϊό, γεγονός που σχεδόν σίγουρα συνέβαλε στα προβλήματα του Τραμπ στην πολιτεία.

Κι αν δεν αλλάξει αυτό, επισημαίνει η ανάλυση του CNNi ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι αναπόφευκτα ο Τζο Μπάιντεν.

Trump is behind in a state no Republican has won the presidency without in 96 years, analysis by Harry Enten, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ