ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Ισπανίας: Να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς η Αγία Σοφία

ΥΠΕΞ Ισπανίας: Να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς η Αγία Σοφία

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε στην Άγκυρα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσαβούοσγλου εξέφρασε παράπονα για τη στάση της Ελλάδας και μετά τη συνάντησή του με την Ισπανίδα υπουργό δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την αντίδραση της Ελλάδας. Οι αδύναμες συμπεριφορές όπως το κάψιμο της τουρκικής σημαίας αρμόζουν στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την Αγία Σοφία ως πολιτιστική κληρονομιά».

Για την επιχείρηση IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η επιχείρηση αυτή λειτουργεί υποστηρικτικά προς τον πραξικοπηματία Χαλίφα Χάφταρ και τιμωρεί την κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Η Επιχείρηση IRINI είναι σαφώς μεροληπτική. Στηρίζει τον Χάφταρ, τιμωρεί την κυβέρνηση της Λιβύης» ανέφερε.

«Είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί μια ώρα αρχύτερα η μόνιμη αλλά ταυτόχρονα δεσμευτική εκεχειρία στη Λιβύη και ξεκινήσει ξανά η πολιτική διαδικασία» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ