ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την Γερμανία θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ

Βερολίνο: Η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την Γερμανία θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Michael Sohn

Η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τις βάσεις στην Γερμανία θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Αντιδρώντας στην σημερινή ανακοίνωση της Ουάσιγκτον περί μετακίνησης 12.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία, ο κ. Ρέτγκεν, ο οποίος είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), σε δηλώσεις του στην «Augsburger Allgemeine», εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «οι στρατιώτες των ΗΠΑ είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία», ενώ παραδέχθηκε ότι ήλπιζε πως θα βρισκόταν τελικά τρόπος να μην υλοποιηθεί η εξαγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αποτελεσματικότητα του στρατού των ΗΠΑ δεν θα αυξηθεί, αλλά θα περιοριστεί και θα επιτευχθεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που έδωσε ως αιτιολόγηση ο υπουργός 'Αμυνας», δήλωσε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης, αναφερόμενος στον Μαρκ Έσπερ, ο οποίος έκανε λόγο για μεγαλύτερη «στρατηγική ευελιξία» που θα αποκτήσουν οι δυνάμεις της Συμμαχίας με την μετακίνηση των Αμερικανών στρατιωτών.

«Πρόκειται για λάθος εκτίμηση, συνέχισε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, υποστηρίζοντας ότι «τα στρατεύματα των ΗΠΑ «συνεισφέρουν προφανώς στην ασφάλεια της Γερμανίας, αλλά είναι κυρίως η Γερμανία που εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, ως διοικητικός κόμβος για τη δική τους διεθνή στρατιωτική παρουσία».

Νωρίτερα ο Διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη στρατηγός Τοντ Γουόλτερς είχε ανακοινώσει ότι από την Γερμανία θα αποσυρθούν συνολικά 12.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 6.400 θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ 5.600 θα μετακινηθούν σε άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Από την Στουτγάρδη στην Μονς του Βελγίου, όπου βρίσκεται και ένα από τα κέντρα του ΝΑΤΟ, θα μεταφερθεί και η Κεντρική Διοίκηση για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περιορίσει σε 25.000 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν τηρεί τον στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ σε εμπορικά θέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ