ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πιθανή η παραπομπή Σαλβίνι σε δίκη για το Open Arms

Ιταλία: Πιθανή η παραπομπή Σαλβίνι σε δίκη για το Open Arms
AP Photo/Riccardo De Luca

Πιθανή θεωρείται από τους πολιτικούς αναλυτές η παραπομπή σε δίκη του γραμματέα της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, σήμερα Πέμπτη, για την υπόθεση του πλοίου Open Arms.

Πρόκειται για τους 107 μετανάστες και πρόσφυγες που τον περασμένο Αύγουστο, εξαιτίας της απαγόρευσης του Σαλβίνι, επί σχεδόν τρεις εβδομάδες δεν μπόρεσαν να κατέβουν από το πλοίο της ΜΚΟ που τους είχε διασώσει και ζητούσε την απαραίτητη άδεια για να τους μεταφέρει σε λιμάνι της Κάτω Ιταλίας.

Την συγκεκριμένη περίοδο ο επικεφαλής της Λέγκα ήταν ακόμη υπουργός Εσωτερικών και θεωρούσε ότι η αποβίβαση αυτή θα μπορούσε να βλάψει την εθνική ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με την ειδική εισαγγελία που ασχολείται με τα αδικήματα των υπουργών, ο Σαλβίνι ευθύνεται για στέρηση ατομικής ελευθερίας και για τον λόγο αυτό ζητά από την ιταλική Γερουσία την αναγκαία άδεια για μπορέσει να παραπεμφθεί σε δίκη.

Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των γερουσιαστών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα Πέντε Αστέρια, η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έχουν ταχθεί υπέρ της παραπομπής σε δίκη. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, οι δυνάμεις αυτές διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία για να αποφασίσουν ότι ο Σαλβίνι θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κατά της παραπομπής εκφράστηκε η συντηρητική παράταξη.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο γραμματέας της Λέγκας και πρώην υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «δεν φοβάται και γνωρίζει καλά ότι πρόκειται για πολιτική δίκη», προσθέτοντας πως όταν αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας, στο μεταναστευτικό πρόκειται να υιοθετήσει την ίδια ακριβώς στρατηγική που εφήρμοσε στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ