ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη BBC: Τριπλάσιoι οι πραγματικοί νεκροί από την πανδημία στο Ιράν - Η Τεχεράνη είπε ψέματα

Αποκάλυψη BBC: Τριπλάσιoι οι πραγματικοί νεκροί από την πανδημία στο Ιράν - Η Τεχεράνη είπε ψέματα
AP Photo/Vahid Salemi

Εκτεθειμένη βρίσκεται η ιρανική κυβέρνηση μετά τη διαρροή που έφερε στο φως της δημοσιότητας έρευνα που πραγματοποίησε η ιρανική υπηρεσία του BBC και η οποία αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στο Ιράν είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό που έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με το BBC, τα ίδια τα κυβερνητικά αρχεία δείχνουν ότι σχεδόν 42.000 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 μέχρι τις 20 Ιουλίου σε σχέση με 14.405 που ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι επίσης σχεδόν διπλάσιος από τα επίσημα στοιχεία: 451.024 σε αντίθεση με 278.827.

Το Ιράν είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από την πανδημία εκτός Κίνας, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια έντονη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.

Έντονη αμφισβήτηση

Ο πρώτος θάνατος στο Ιράν από την νόσο καταγράφηκε στις 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ιατρικά αρχεία που εξασφάλισε το BBC, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα πριν ανακοινωθεί επισήμως το πρώτο κρούσμα.

Από την αρχή της πανδημίας στο Ιράν πολλοί παρατηρητές έχουν αμφισβητήσει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Έχουν υπάρξει ατασθαλίες στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και κάποιες τοπικές αρχές έχουν αναφερθεί σε αυτές, ενώ οι στατιστικολόγοι έχουν επιχειρήσει να δώσουν εναλλακτικές εκτιμήσεις.

Ένα επίπεδο μικρότερης καταμέτρησης, που οφείλεται κυρίως στην ικανότητα διενέργειας τεστ, παρατηρείται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά οι πληροφορίες που διέρρευσαν στο BBC αποκαλύπτουν ότι οι ιρανικές αρχές ανέφεραν σημαντικά λιγότερα ημερήσια κρούσματα παρότι διαθέτουν αρχεία για όλους τους θανάτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι σκοπίμως κρατήθηκαν κρυφά.

Τα στοιχεία εστάλησαν στο BBC από ανώνυμη πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ