ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο πόλεμος για το πανίσχυρο λόμπι των όπλων και η πρόταση του Τραμπ  

ΗΠΑ: Ο πόλεμος για το πανίσχυρο λόμπι των όπλων και η πρόταση του Τραμπ  
AP Photo / Kathy Willens

Η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης υπέβαλε αγωγή κατά της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) και κατά του επικεφαλής της, του Γουέιν Λαπιέρ, ζητώντας τη διάλυση του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι ηγετικά στελέχη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης χρησιμοποίησαν εκατομμύρια δολάρια για προσωπική τους χρήση αλλά και για να εξαγοράσουν τη σιωπή και την αφοσίωση πρώην εργαζομένων.

Όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς, η Πολιτεία κατηγορεί τους ηγέτες της NRA ότι πλήρωναν, με πόρους της οργάνωσης, τις οικογενειακές διακοπές τους στις Μπαχάμες, ταξίδια με ιδιωτικά τζετ αλλά και πανάκριβα γεύματα.

Με τον τρόπο αυτό συνέβαλαν να μειωθεί κατά 64 εκατομμύρια δολάρια ο ισολογισμός της NRA σε διάστημα τριών ετών, μετατρέποντας το πλεόνασμα που παρουσίαζαν τα οικονομικά της σε έλλειμμα.

Στην ανακοίνωσή της η Τζέιμς σημειώνει ότι οι ηγέτες του λόμπι «χρησιμοποίησαν πολλά εκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα της NRA για προσωπική τους χρήση», παραβιάζοντας όχι μόνο την πολιτειακή και την ομοσπονδιακή νομοθεσία αλλά και τον δικό της εσωτερικό κανονισμό.

«Η επιρροή της NRA είναι τέτοια που η οργάνωση δεν ελέγχθηκε επί δεκαετίες, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη της έβαζαν εκατομμύρια δολάρια στις τσέπες τους», είπε η Τζέιμς. «Η NRA βρίθει από απάτες και καταχρήσεις και για αυτό επιδιώκουμε σήμερα να την διαλύσουμε, επειδή καμία οργάνωση δεν είναι υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε.

Με την αγωγή αυτή η Τζέιμς, που είναι Δημοκρατική, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οργάνωση υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, η οποία συνήθως ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις ενέργειές της, η Τζέιμς αρνήθηκε ότι το κίνητρο για την αγωγή της ήταν η στήριξη που προσφέρει η NRA στον Τραμπ.

H NRA, που προασπίζεται το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή και θέλει να προάγει την ασφαλή χρήση των όπλων, αλλά και να προωθήσει νόμους με τους οποίους θα καταστεί ευκολότερη η αγορά όπλων και πυρομαχικών, υπόκειται στη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, επειδή έχει καταγραφεί στην Πολιτεία αυτή ως μη κερδοσκοπική οργάνωση. Η έδρα της ωστόσο βρίσκεται στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Ουάσινγκτον.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και η NRA έχουν συγκρουστεί και στο παρελθόν. Πρόσφατα, η NRA μήνυσε την Πολιτεία επειδή έκλεισε τα καταστήματα που πωλούν όπλα στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Στην αγωγή κατονομάζονται τέσσερα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του Γουέιν Λαπιέρ, του εκτελεστικού αντιπροέδρου της που είναι επικεφαλής της NRA εδώ και δεκαετίες. Οι υπόλοιποι είναι ο πρώην Ταμίας Γουίλσον Φίλιπς, ο πρώην προσωπάρχης και εκτελεστικός διευθυντής γενικών επιχειρήσεων Τζόσουα Πάουελ και ο γραμματέας και γενικός σύμβουλος Τζον Φρέιζερ.

Εκτός από τη διάλυση της οργάνωσης, που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1871, η Τζέιμς ζητά επίσης να ανακτηθούν εκατομμύρια δολάρια και να απαγορευτεί στα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της να υπηρετούν στο διοικητικό συμβούλιο άλλων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Σφήνα» Τραμπ προς NRA: Ελάτε στο Τέξας

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) να μετεγκατασταθεί στο Τέξας, λίγη ώρα αφότου οι εισαγγελικές αρχές, τόσο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης όσο και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν στα δικαστήρια εναντίον του πανίσχυρου λόμπι, το οποίο κατηγορούν για οικονομικές ατασθαλίες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι το Τέξας θα ήταν μια θαυμάσια Πολιτεία για το λόμπι, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην πόλη Φέρφαξ της Βιρτζίνιας.

Ωστόσο, έχει καταγραφεί ως μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην οποία πραγματοποιεί και τις περισσότερες οικονομικές συναλλαγές της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ