ΚΟΣΜΟΣ

Ζίκα: Τα πρώτα κρούσματα του ιού εμφανίστηκαν στην Τσεχία

Ζίκα: Τα πρώτα κρούσματα του ιού εμφανίστηκαν στην Τσεχία
REUTERS/Jorge Cabrera

Τα πρώτα κρούσματα του ιού Ζίκα στην Τσεχία ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Πρόκειται για δύο Τσέχους που επέστρεψαν από διαφορετικά ταξίδια που είχαν κάνει στην Καραϊβική, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σβάτοπλουκ Νέμετσεκ.

Συγκεκριμένα, ο ιός εντοπίσθηκε σ' έναν άνδρα που επέστρεψε από τη Μαρτινίκα και σε μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η κατάστασή τους δεν απαιτεί νοσηλεία, όπως είπε ο Νέμετσεκ.

"Δεν πρόκειται για μια μόλυνση που διαδόθηκε στην Τσεχική Δημοκρατία. Είναι μια ασθένεια που ήρθε από τις περιοχές στις οποίες συνιστούμε στους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν", δήλωσε ο Νέμετσεκ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την 1η Φεβρουαρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το ξέσπασμα του ιού Ζίκα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Όπως προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν, ο αγώνας εναντίον της επιδημίας του ιού Ζίκα θα είναι μακρύς”.

“Ο ιός Ζίκα είναι πολύ περίπλοκος, πολύ ανθεκτικός, πολύ δύσκολος, όπως και το κουνούπι Aedes aegypti (σ.σ. φορέας που μεταδίδει τον ιό στον άνθρωπο)”, είπε η Τσαν στη Μπραζίλια. “Πήραμε μαθήματα από τον δάγκειο και από τον τσικουνγκούνια στο παρελθόν και πρέπει να περιμένουμε περισσότερα κρούσματα, πρέπει να περιμένουμε ότι θα είναι ένας μακρύς δρόμος”, πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του έπειτα από μια συνάντηση που είχε χθες με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής της.

Η Βραζιλία μετρά ήδη πάνω από ενάμιση κρούσματα του ιού Ζίκα από το 2015 και ο ΠΟΥ περιμένει μια «εκρηκτική» εξάπλωσή της στην αμερικανική ήπειρο, με 3 ως 4 εκατομμύρια κρούσματα φέτος.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Οργανισμός είχε εκτιμήσει πως ενδέχεται ο Ζίκα να συνδέεται με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας σοβαρής γενετικής δυσμορφίας, καλώντας να μελετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν.

Δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε θεραπεία, ούτε κάποια γρήγορη εξέταση για τον ιό, περίπου 70 χρόνια μετά την ανακάλυψή του στην Ουγκάντα.

Διαβάστε επίσης:

Ζίκα: Δύσκολος ο αγώνας κατά της επιδημίας, λέει ο ΠΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ