ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητές: Στα εμβόλια και τους ασυμπτωματικούς τα «κλειδιά» για τα μυστήρια του κορωνοϊού

Ερευνητές: Στα εμβόλια και τους ασυμπτωματικούς τα «κλειδιά» για τα μυστήρια του κορωνοϊού
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Καθώς ο πλανήτης αναζητά τρόπους να συγκρατήσει την αλματώδη εξάπλωση του κορωνοϊού, οι επιστήμονες ανά την υφήλιο επιδίδονται στον δικό τους αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν απαντήσεις στα πολλά μυστήρια που εξακολουθούν να περιβάλλουν την ασθένεια. 

Ένα από αυτά είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν η εμπειρία του κορωνοϊού να διαφέρει τόσο πολύ από άτομο σε άτομο;

Ένα ειδικός λέει ότι η απάντηση ίσως να σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα προηγούμενα εμβόλια που έχουμε κάνει.

«Όταν ερευνήσαμε την εφαρμογή της ασθένειας του Covid, βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που έχουν λάβει μία ποικιλία εμβολίων –για τον πνευμονόκοκκο, τη γρίπη, την ηπατίτιδα και άλλα- φαίνεται πως κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν από την Covid», δήλωσε στο CNNi ο δρ. Άντριου Μπάντλεϊ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Πρόκειται γι’ αυτό που οι ανοσολόγοι αποκαλούν ανοσολογική προπόνηση: πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργεί μια αποτελεσματική ανταπόκριση απέναντι στις μολύνσεις, λέει ο γιατρός.

«Μία καλή αναλογία είναι να σκέφτεται κανείς το ανοσοποιητικό του σύστημα ως έναν μυ» τονίζει, και συμπληρώνει: «Όσο περισσότερο ασκείς αυτόν τον μυ, τόσο πιο δυνατόν γίνεται όταν τον χρειάζεσαι».

Δεν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που να δείχνουν ότι άλλα εμβόλια ενισχύουν την ανοσία μας απέναντι στην Covid-19. Σύμφωνα όμως με κάποιους ερευνητές, αυτό είναι πιθανό.

Τον περασμένο Ιούνιο, μία ομάδα Αμερικανών ερευνητών πρότειναν τη λήψη μιας ενισχυμένης δόσης του ΜΜR, ενός εμβολίου κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς προκειμένου να δουν αν αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των πιο σοβαρών συμπτωμάτων της ασθένειας του κορωνοϊού.

Τον προηγούμενο μήνα, εξάλλου, ερευνητές βρήκαν ότι οι χώρες των οποίων οι κάτοικοί τους έχουν υποβληθεί στο εμβόλιο Bacillus Calmette-Guerin (BCG) κατά της φυματίωσης είχαν μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό, ένα εύρημα που συμφωνεί με άλλη έρευνα η οποία υποστηρίζει ότι η λήψη αυτού του εμβολίου μπορεί να ενισχύσει την ανοσία εν γένει.

Σημασία στην ποσότητα

Ωστόσο, όταν τελικά μολυνθεί κάποιος, η ποσότητα του ιού που φτάνει στον οργανισμό μας, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο πώς θα βιώσουμε την ασθένεια, δήλωσε μία ακόμη ειδικός στο CNNi.

Η δρ. Μόνικα Γκάντι, ειδική λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, εργάζεται με μια ομάδα ερευνητών προκειμένου να κατανοήσει πώς θα μπορούσαν περισσότεροι άνθρωποι να μολυνθούν με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 40% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από το ιό, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Γκάντι, η χρήση της μάσκας παίζει ρόλο.

«Αυτό που κάνει η μάσκα είναι να μειώνει την ποσότητα του ιού που μπαίνει μέσα μας, στην περίπτωση που μολυνθούμε», λέει, και καταλήγει λέγοντας:

«Λαμβάνοντας μικρότερη δόση, είμαστε σε θέση να τη διαχειριστούμε, να καθησυχάσουμε την ανταπόκριση σε αυτήν με αποτέλεσμα να έχουμε ήπια ή και καθόλου συμπτώματα».

Με πληροφορίες από Vaccines and asymptomatic spreaders may hold keys to answering Covid-19 mysteries, experts say, by Christina Maxouris, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ