ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος του κορωνοϊού η Λατινική Αμερική: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στην Αργεντινή

Στο έλεος του κορωνοϊού η Λατινική Αμερική: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στην Αργεντινή
Μαζικός τάφος στο Μπουένος Άιρες. AP Photo/Gustavo Garello

Mε ανεξέλεγκτους ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται η πανδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, όπου Βραζιλία, Μεξικό, Βενεζουέλα, Κολομβία και Αργεντινή μετρούν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα ενώ ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνει.

Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 1.274 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 52.160 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο πίσω μόνο από τις ΗΠΑ έφθασε ως εδώ τους 103.026 νεκρούς επί συνόλου 3.109.630 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πολύ υποτιμημένα τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 926 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 6.686 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον σε 53.929 νεκρούς επί συνόλου 492.522 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μάλλον στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Το Μεξικό καταλαμβάνει στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Κολομβία

Στην Κολομβία ξεπεράστηκε το όριο των 400.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό χθες Τρίτη, την ώρα που οι θάνατοι όδευαν προς το επίπεδο των 13.500 και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην πρωτεύουσα Μποκοτά παρέμεναν πολύ κοντά στην πληρότητα.

Στη χώρα των Άνδεων έχουν πλέον επιβεβαιωθεί 410.453 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 13.475. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών περιπτώσεων ανέρχεται σε 165.698.

Οι ΜΕΘ στην Μποκοτά είναι κατειλημμένες κατά 89%, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Η πρωτεύουσα της Κολομβίας είναι η κυριότερη εστία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, με σχεδόν το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Κι άλλες μεγάλες πόλεις της Κολομβίας, ανάμεσά τους η Μεδεγίν, η Μπαρανκίγια και η Κάλι, πλησίασαν το 100% της πληρότητας των ΜΕΘ κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά τα επίπεδα των εισαχθέντων ασθενών είναι αρκετά χαμηλότερα.

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε παρέτεινε ως την 30ή Αυγούστου τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε την 25η Μαρτίου σε όλη τη χώρα, αλλά με πολλές εξαιρέσεις, ιδίως σε κοινότητες που πλήττονται λιγότερο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησής του να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Κολομβία βρίσκεται πια στην 4η θέση της κατάταξης με βάση τους αριθμούς των θανάτων και των μολύνσεων στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, πίσω από τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι πλέον η περιφέρεια της υφηλίου η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ξεπεράστηκε — για πρώτη φορά — το όριο των 1.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκαν 1.138 περιπτώσεις μόλυνσης σε μια μέρα, με το σύνολο των κρουσμάτων να φθάνει τα 27.938, διευκρίνισε ο υπουργός Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο Χόρχε Ροδρίγκες.

Η Βενεζουέλα επισήμως έχει καταγράψει 238 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ως εδώ.

Η χώρα, αντιμέτωπη με επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού, καταμετρούσε ως πριν από εννέα ημέρες λιγότερα από 20.000 κρούσματα.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), καθώς όπως εκτιμούν είναι μάλλον πολύ κατώτερος από την πραγματικότητα στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική και πολιτική κρίση.

Την Κυριακή ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο παρέτεινε την «κατάσταση συναγερμού» που είχε ανανεωθεί πριν από 30 ημέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η απόφαση επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα. Το Καράκας επέβαλε καραντίνα τον Μάρτιο.

Ραγδαία αύξηση στην Αργεντινή

Την ίδια ώρα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αργεντινή ξεπέρασε τους 5.000 νεκρούς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας χθες Τρίτη, την ώρα που οι μολύνσεις αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη το κράτος της Λατινικής Αμερικής, παρά το πολύμηνο lockdown και την υποσχόμενη αρχή των μέτρων.

Στην Αργεντινή επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα από την 20ή Μαρτίου, ωστόσο οι αρχές τα είχαν χαλαρώσει σε αρκετές περιοχές της χώρας· σε αυτή ακριβώς την απόφαση αποδίδεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης.

Η χώρα κατέγραψε 7.043 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 χθες Τρίτη, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 260.911 και την Αργεντινή να ξεπερνάει έτσι την Ιταλία στην κατάταξη.

Τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά δεδομένα καταγράφουν ότι στην COVID-19 έχουν υποκύψει ως εδώ 5.004 άνθρωποι.

Η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και τα περίχωρά τους τελούν υπό αυστηρό περιορισμό, όμως παρά την καραντίνα αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας νωρίτερα χθες Τρίτη εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων στην Αργεντινή, έπειτα από πολλούς μήνες που η χώρα έμοιαζε να έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Σε όλη την αμερικανική ήπειρο, τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό πλέον ξεπερνούν τα 100.000 σε ημερήσια βάση, τόνισε ο διεθνής οργανισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ