ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων μετά την λήξη της καραντίνας

Κορωνοϊός - Γαλλία: Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων μετά την λήξη της καραντίνας
AP Photo / Michel Euler

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι καταγράφηκαν 2.524 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου έληξαν τα μέτρα καραντίνας στη χώρα. 

Συνολικά, οι μολύνσεις φτάνουν τις 206.696.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε σήμερα ότι οι Aρχές θα εντείνουν σταδιακά τους αστυνομικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες φορούν μάσκα –όπου είναι υποχρεωτική– και τηρούν τις αποστάσεις.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο (…) Θα κινητοποιήσουμε τις αστυνομικές δυνάμεις για να κάνουν ελέγχους», είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ.

Μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται, ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώθηκε κατά 121, στους 4.891. Είναι η πρώτη φορά που πέφτει κάτω από τις 5.000 από τις 19 Μαρτίου. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, στις 14 Απριλίου, νοσηλεύονταν σε γαλλικά νοσοκομεία 32.292 ασθενείς. Μειώθηκε επίσης κατά 12, στους 379, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι θάνατοι από τον Covid 19 ανέρχονται συνολικά σε 30.371, μετά τους 18 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ανησυχία μετά το παράνομο ρέιβ πάρτι στη νότια Γαλλία

Την ίδια στιγμή, οι τελευταίοι συμμετέχοντες στο γιγαντιαίο ρέιβ πάρτι που οργανώθηκε παράνομα στη νότια Γαλλία, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σεβέν, έφυγαν την Τετάρτη από τον χώρο, ανακοίνωσαν οι τοπικές Άρχές.

Αυτό το ρέιβ πάρτι, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, σε ένα βοσκοτόπι, σοκάρισε τους κατοίκους της ήσυχης αγροτικής περιοχής. Ο νομός της Λοζέρ είναι μια από τις περιοχές της Γαλλίας που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Όλα τα οχήματα αποχώρησαν», ανακοίνωσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης η νομάρχης Βαλερί Χατς, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση ολοκληρώθηκε «χωρίς συγκρούσεις».

Λίγο νωρίτερα, η Χατς είχε δώσει εντολή να εκκενωθεί η έκταση που είχε «καταληφθεί παρανόμως» από 10.000 νεαρούς από το Σάββατο στο Ιρ λα Παράντ. Σήμερα το πρωί είχαν απομείνει «περίπου 500» άτομα. Εξήγησε ότι για λόγους ασφαλείας δεν προχώρησε στην εκκένωση από την Κυριακή, όμως η τοπική αστυνομία πολλαπλασίασε τους ελέγχους και τις προειδοποιήσεις. Δεδομένου ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, οι αρχές ήθελαν να προφυλάξουν τους πολλούς τουρίστες της περιοχής και να μην μπλοκάρουν τους στενούς δρόμους.

Όσον αφορά την πανδημία, λόγω του πάρτι οργανώθηκαν δύο κέντρα ελέγχου από την πυροσβεστική και τον Ερυθρό Σταυρό. Οι αρχές υπενθύμισαν στους νεαρούς ότι είναι απαραίτητο να υποβληθούν σε εξέταση μέσα σε επτά ημέρες, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα.

Να σημειωθεί ότι οι συναθροίσεις άνω των 5.000 προσώπων απαγορεύονται στη Γαλλία, λόγω της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ