ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Έκρηξη και πυροβολισμοί σε ξενοδοχείο – Νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Σομαλία: Έκρηξη και πυροβολισμοί σε ξενοδοχείο – Νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Farah Abdi Warsameh

 Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 20:20

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων, από την έκρηξη που σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Elite, στην παραλία Λίντο, στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται οι πέντε δράστες της επίθεσης με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην είσοδο του ξενοδοχείου. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SONNA μετέδωσε ότι η ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ διέπραξε την επίθεση.

«Η επίθεση δεν έχει τελειώσει και ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ίσμαελ Μουκτάρ Ομάρ.

Μεταξύ των 12 θυμάτων είναι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τρεις φρουροί ασφαλείας του ξενοδοχείου και 4 άμαχοι, εξήγησε στο dpa ο αστυνομικός Άχμεντ Μπασάνε.

Την ώρα που οι περισσότεροι επισκέπτες του τετραώροφου ξενοδοχείου διασώθηκαν, 28 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, έγινε γνωστό από τον επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών ασθενοφόρων Αμπντουλκαντίρ Αμπντιραμάν Αντάν.

Πέντε τρομοκράτες βρίσκονται πίσω από την επίθεση, για την οποία η τρομοκρατική οργάνωση Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη, με τους δύο δράστες που επέζησαν να παραμένουν εντός του ξενοδοχείου, σύμφωνα με τον Ομάρ.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι τρομοκράτες κρατούν ομήρους, καθώς πολλοί από το προσωπικό του ξενοδοχείου παραμένουν εντός του κτηρίου, είπε ο Μπασάνε.

Πυροβολισμοί συνεχίζουν να αντηχούν από το εσωτερικό του Elite Hotel, που βρίσκεται στην παραλία Λίντο, καθώς το προσωπικό ασφαλείας και οι αστυνομικές δυνάμεις δίνουν μάχη εναντίον των ενόπλων, μέσα στο κτήριο.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες άμαχοι, που περνούσαν έξω από το ξενοδοχείο και άλλοι που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας διευθυντής του υπουργείου Ενημέρωσης», ανέφερε το SONNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου, Ισμαήλ Μουκτάρ Ομάρ.

«Άκουσα μια τεράστια έκρηξη στο ξενοδοχείο, ακολούθησαν πυροβολισμοί και κατόπιν υψώθηκε καπνός», περιέγραψε ο Άχμεντ Άλι, ένας αυτόπτης μάρτυρας, στο Reuters.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπάλληλοι κυβερνητικών υπηρεσιών και άνθρωποι από τη διασπορά συχνάζουν στο ξενοδοχείο.

«Η ανταλλαγή πυρών είναι τρομακτική και αδέσποτες σφαίρες έφθασαν σε εμάς στην παραλία», περιέγραψε ο Μοχάμεντ Νουρ, ένας κυβερνητικός υπάλληλος.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός αστυνομικού στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένοπλοι περικύκλωσαν το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, μετά την έκρηξη του παγιδευμένου οχήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ