ΚΟΣΜΟΣ

Στη Λιβύη υπουργοί Τουρκίας, Κατάρ και Γερμανίας εν μέσω προσπαθειών για εκεχειρία

Στη Λιβύη υπουργοί Τουρκίας, Κατάρ και Γερμανίας εν μέσω προσπαθειών για εκεχειρία
Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ, Χουλουσί Ακάρ και Xαλίντ Μπιν Μοχάμαντ αλ Ατίγια, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, επισκέφθηκαν σήμερα την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη εν μέσω προσπαθειών για να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη διαιρεμένη χώρα, έγινε γνωστό από λιβυκά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ η Τουρκία και ο περιφερειακός της σύμμαχος, το Κατάρ, υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, που έχει την έδρα της στην Τριπολη, οι αντίπαλες δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ δέχονται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Ο Tούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ βρίσκονταν σήμερα στην Τρίπολη για να «παρακολουθήσουν τις επιχειρήσεις» στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα, για το θέμα της Λιβύης συζήτησαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκει τηλεφωνικής συνομιλίας.

Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την ανάγκη στενής συνεργασίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, ενώ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ετέθησαν και θέματα διμερούς συνεργασίας, όπως τουρισμός, μεταφορές, ενέργεια και οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ