ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 χρόνια

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 χρόνια
AP Photo / Riccardo De Luca

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ιταλικών αρχών, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στους οποίους διαγνώσθηκε ο κορωνοϊός την τελευταία εβδομάδα, μειώθηκε στα 35 χρόνια.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετράωρου είναι 403, ενώ χθες ο αριθμός τους είχε περιοριστεί στα 320.

Η αύξηση, όμως, οφείλεται και στο ότι διενεργήθηκαν περισσότερα τεστ σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες.

Στο δε αρχιπέλαγος «Λα Μανταλένα» της Σαρδηνίας, υπάλληλος τουριστικής επιχείρησης προέκυψε θετικός στον ιό.

Πραγματοποιήθηκαν αμέσως τεστ σε 470 τουρίστες, οι οποίοι, μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναχωρήσουν από το νησί.

Δυο παραθεριστές προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφος, στο τοπικό αεροδρόμιο, αλλά οι Αρχές τους εντόπισαν και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους, σε προληπτική απομόνωση.

Ανησυχία και στην Ιταλία για το άνοιγμα των σχολείων

Την ίδια στιγμή, οι διευθυντές των ιταλικών σχολείων, που ήδη ανησυχούν για τις συνθήκες της επιστροφής στα σχολεία, η οποία προβλέπεται για τις 14 Σεπτεμβρίου, απαιτούν να μην φέρουν ποινική ευθύνη σε περίπτωση μολύνσεων από τον κορωνοϊό στα ιδρύματά τους, αναφέρουν σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Επείγει να περιλάβει η κυβέρνηση μέσα σε κάποιο από τα επόμενα διατάγματα ένα άρθρο που να αναθεωρεί τη δυνατότητα άσκησης διώξεων σε βάρος των διευθυντών σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα της Covid σε κάποιο ίδρυμα», εξηγεί ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Σχολείων Αντονέλο Τζανέλι, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Κορωνοϊός - Άνοιγμα σχολείων: Υποχρεωτικές μάσκες και χωριστά διαλείμματα από τις 7 Σεπτεμβρίου

«Αν οι διευθυντές των σχολείων έχουν θέσει σε εφαρμογή το υγειονομικό πρωτόκολλο, δεν πρέπει να τους κατηγορήσουμε για οτιδήποτε», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα οφείλει να διαθέτει μια αίθουσα που να επιτρέπει να απομονώνονται αμέσως τα ύποπτα κρούσματα, όμως ο διευθυντής δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για το ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου του. «Η απόφαση έγκειται» στις τοπικές υγειονομικές αρχές, διευκρινίζει ο Τζανέλι.

Ενόψει τις επιστροφής στις τάξεις, όλα τα σχολεία οφείλουν να εξασφαλίσουν την τήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των μαθητών, όμως «αν δεν μας παραδώσουν ατομικά θρανία, είναι προφανές πως η αποστασιοποίηση δεν μπορεί να εξαφαλισθεί». Ωστόσο η παράδοση αυτών των θρανίων πρόκειται να παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο, κάτι που θα υποχρεώσει τους μαθητές να φορούν μάσκα όλη την ημέρα.

«Εντάξει η προετοιμασία των τάξεων με τρόπο που οι μαθητές να κάθονται σε απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο, όμως το να καταφέρεις να φορούν τη μάσκα όλη την ημέρα... Είναι ήδη δύσκολο για μας, φανταστείτε για τους πιο μικρούς!», υπογραμμίζει ο Τζανέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ