ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΕΕ για Λευκορωσία: Ομόφωνα οι κυρώσεις - «Ο Λουκασένκο στερείται νομιμότητας»

Σύνοδος ΕΕ για Λευκορωσία: Ομόφωνα οι κυρώσεις - «Ο Λουκασένκο στερείται νομιμότητας»
Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των «27» της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων σε «πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων» στη Λευκορωσία, κατά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Λευκορωσίαν και να συμβάλλουμε στην ειρηνική επίλυση της κρίσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Απευθυνόμενος στον λαό της Λευκορωσίας είπε:

«Στεκόμαστε στο πλευρό σας και στη θέλησή σας να ασκήσετε τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματά σας».

«Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον τους. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδικάζουν τη δυσανάλογη και απαράδεκτη βία που επέδειξαν οι κρατικές αρχές εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Η βία πρέπει να αποφευχθεί και όλοι αυτοί που κρατούνται παράνομα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων», συμπλήρωσε.

Θέση της ΕΕ είναι ότι οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν σε συζητήσεις για την πολιτική μετάβαση πρέπει να προστατεύονται από αυθαίρετες συλλήψεις και βία.

«Οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Η βία που ακολούθησε ήταν σοκαριστική και μη αποδεκτή. Ζητάμε ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να βρουν διέξοδο από την κρίση μέσω του τερματισμού της βίας, της κλιμάκωσης και ενός εθνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς. Μόνο μια ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία, υποστηριζόμενη από ανεξάρτητα και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών, μπορεί να προσφέρει βιώσιμες λύσεις. Όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων κρατών, πρέπει να υποστηρίξουν μια τέτοια διαδικασία», επεσήμανε ο Σαρλ Μισέλ.

Σημειώνεται, ότι η λίστα των ατόμων στους οποίους θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο «στερείται δημοκρατικής νομιμότητας», έπειτα από μια εκλογική νίκη που δεν αναγνωρίζεται, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΕ σκοπεύει να εκφράσει «καταδίκη και απόρριψη» του καθεστώτος Λουκασένκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ