ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση μεταφοράς του Ναβάλνι στο Βερολίνο με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος

Επιχείρηση μεταφοράς του Ναβάλνι στο Βερολίνο με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Pavel Golovkin

Ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνει μια ομάδα γιατρών ειδικευμένων στους ασθενείς σε κωματώδη κατάσταση, θα αναχωρήσει απόψε από τη Γερμανία για να παραλάβει τον Ρώσο αντιφρονούντα, Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Cinema for Peace.

Ο Ναβάλνι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ στη Σιβηρία και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Σύμφωνα με την οργάνωση αυτήν, έχει πέσει σε κώμα.

Ο Γιάκα Μπίζιλι, ακτιβιστής και σκηνοθέτης, είπε ότι αν ο Ναβάλνι είναι σε θέση να μετακινηθεί, το αεροσκάφος θα αναχωρήσει το πρωί της Παρασκευής από το Ομσκ για να τον μεταφέρει στο Βερολίνο.

«Θα τον συνοδεύει η σύζυγός του», πρόσθεσε.

Η Cinema for Peace είχε οργανώσει μια παρόμοια επιχείρηση το 2018 για ένα μέλος του γυναικείου ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot.

Η εφημερίδα Bild έγραψε ότι το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου είναι έτοιμο για να νοσηλεύσει τον Ναβάλνι.

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν ιατρική φροντίδα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση, με τους συνεργάτες να υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τις συνομιλίες που είχαν στη θερινή προεδρική κατοικία του Μακρόν, στη νότια Γαλλία, οι δύο ηγέτες δήλωσαν βαθιά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στον Ναβάλνι, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να δει τα αποτελέσματα της έρευνας για το τι προκάλεσε την ασθένεια του Ναβάλνι. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να του παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί, ακόμη και να του δώσει άσυλο.

Ο Ρώσος πολιτικός, σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ασθένησε ενώ βρισκόταν μέσα σε ένα αεροπλάνο, λίγη ώρα αφότου ήπιε ένα τσάι στο αεροδρόμιο της πόλης Τομσκ.

Ναβάλνι, ο μεγάλος επικριτής του Πούτιν

Ο Ναβάλνι, δικηγόρος και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, έχει φυλακιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια για τη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά του Κρεμλίνου.

Έχει συμβάλει στην δημοσιοποίηση ερευνών με μεγάλο αντίκτυπο για εξωφρενικά, όπως τα έχει χαρακτηρίσει, παραδείγματα διαφθοράς επισήμων.

Στη Ρωσία θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο μήνα και ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται γι’αυτές, προσπαθώντας να ενισχύσουν την υποστήριξη υποψηφίων που στηρίζουν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι οι συλλήψεις και η κράτηση του Ναβάλνι το 2012 και το 2014 ήταν πολιτικά υποκινούμενες και συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή αμφισβητήσιμη.

Ο 44χρονος δικηγόρος, που είναι ο κύριος αντιπολιτευόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τα δημοσιεύματά του κατά της διαφθοράς κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει υποστεί κι άλλες επιθέσεις κατά της σωματικής του ακεραιότητας στο παρελθόν. Το 2017 τον είχαν ψεκάσει με αντισηπτικό στα μάτια την ώρα που έβγαινε από το γραφείο του.

Ο Ναβάλνι, οι υποστηρικτές του και οι οικογένειές τους κάθε τόσο συλλαμβάνονται, υφίστανται διώξεις και αστυνομικές πιέσεις σε όλη τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τις υποψίες ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε.

«Ανησύχησα όταν πληροφορήθηκα για την υποψία ότι δηλητηριάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι» αναφέρει ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αν επιβεβαιωθεί, αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Του εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ