ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Στο Ανώτατο Δικαστήριο η αντιπολίτευση για τις προεδρικές εκλογές

Λευκορωσία: Στο Ανώτατο Δικαστήριο η αντιπολίτευση για τις προεδρικές εκλογές
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Εκπρόσωποι του επιτελείου της πρώην υποψηφίας για την προεδρία στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, προσέφυγαν στο Ανώτατο δικαστήριο της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Λουκασένκο συγκέντρωσε ποσοστό 80% και η Τιχανόφσκαγια το 10%, τα οποία θεωρούν ως μη έγκυρα.

«Η προσφυγή κατατέθηκε και η απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας θα ληφθεί εντός τριών ημερών» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, είχε προσφύγει με το ίδιο αίτημα η πρώην υποψήφια για την προεδρία Άννα Κανοπάτσκαγια , ενώ στις 24 Αυγούστου προτίθεται να καταθέσει παρόμοια προσφυγή και ο πρώην υποψήφιος Αντρέι Ντμίτριεφ. Το επιτελείο του πρώην υποψηφίου Σεργκεί Τσερέσνια είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το ζήτημα αυτό.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο υποσχέθηκε ότι στις προσεχείς μέρες θα διευθετήσει την κατάσταση.

Μιλώντας στην αγροτοβιομηχανική μονάδα ‘Τζερζίνσκι’ ο Λουκασένκο υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα τις επόμενες μέρες

«Στο Μίνσκ και κάπου αλλού σε κάποιους αυτό δεν αρέσει. Είναι φυσικό. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας ανησυχεί, είναι δικό μου πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να λύσω και το λύνουμε. Πιστέψτε με τις επόμενες μέρες θα το λύσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο, χωρίς να διευκρινίσει με ποιόν τρόπο θα το λύσει.

Ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση στην χώρα έχει πολιτικοποιηθεί, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται καταστροφική και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε την καταστροφή της χώρας».

Στην Μόσχα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να διευθετήσει την κατάσταση, εφόσον εκείνοι το επιθυμούν.

«Εάν η ηγεσία της Λευκορωσίας τα θελήσει, τότε φυσικά η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να βοηθήσει στη διευθέτηση της κατάστασης στη Λευκορωσία. Όμως με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να παρέμβουμε και να αξιολογήσουμε τους λόγους για τους οποίους ασκούνται ποινικές διώξεις στη Λευκορωσία» δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την απόφαση της γενικής εισαγγελίας της Λευκορωσίας να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Συντονιστικού συμβουλίου, ενός οργάνου που συγκρότησε η αντιπολίτευση που έχει ως σκοπό τις αλλαγές στην εξουσία και εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη με το σκεπτικό ότι προτίθεται να καταλάβει την εξουσία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αργότερα ότι ο Πούτιν συμμετείχε σε σύσκεψη με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στη Λευκορωσία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ