ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Επιφυλακτικός ο ΠΟΥ για τη χρήση πλάσματος ως θεραπεία

Κορωνοϊός: Επιφυλακτικός ο ΠΟΥ για τη χρήση πλάσματος ως θεραπεία
(AP Photo/Charles Krupa)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε επιφυλάξεις για την έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 για τη θεραπεία νοσούντων, λέγοντας πως οι αποδείξεις (ότι είναι αποτελεσματική) παραμένουν «χαμηλής ποιότητας», αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επείγουσα έγκριση για τέτοιες θεραπείες.

Η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, δήλωσε πως μόνο λίγες κλινικές δοκιμές πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν έχουν παραγάγει αποτελέσματα, και οι αποδείξεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν είναι αρκετά πειστικές ώστε να εγκριθεί πέρα από τη χρήση του ως πειραματική θεραπεία. Αν και λίγες δοκιμές έχουν δείξει κάποιο όφελος, είπε, ήταν περιορισμένες και τα δεδομένα τους, μέχρι τώρα, ασαφή.

«Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμα πολύ χαμηλής ποιότητας αποδείξεις» είπε η Σουαμινάταν σε συνέντευξη Τύπου. «Άρα συστήνουμε το πλάσμα ασθενών που ανέρρωσαν να παραμείνει πειραματική θεραπεία, να συνεχίσει να αποτιμάται σε καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Κυριακή την έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, ως θεραπεία η οποία έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους.

«Είμαστε χρόνια πριν από τις εγκρίσεις, αν προχωρήσουμε με την ταχύτητα των προηγούμενων διοικήσεων», δήλωσε ο Τραμπ μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της Εθνικής Συνέλευσης των Ρεπουμπλικανών, προσθέτοντας, «και αυτό περιλαμβάνει και τα εμβόλια», κοινοποιώντας ουσιαστικά την πρόθεσή του να παρακάμψει τις αρμόδιες επιτροπές που εγκρίνουν τις διαδικασίες και την παροχή φαρμάκων και εμβολίων.

Η θεραπεία, η οποία συνεπάγεται τη λήψη προϊόντος αίματος πλούσιου σε αντισώματα από ασθενείς που έχουν ανακάμψει από τον κορωνοϊό και την παροχή του σε αυτούς που πάσχουν από τον ιό, έχει δείξει κάποιο όφελος για τους ασθενείς, αλλά τα στοιχεία παραμένουν ασαφή για την αποτελεσματικότητά του και την κατάλληλη δοσολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ