ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Εάν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, να έρθει να μας αντιμετωπίσει

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Εάν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, να έρθει να μας αντιμετωπίσει
(Turkish Presidency via AP, Pool)

Σε ανοιχτές απειλές απέναντι στη χώρα μας προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του το πρωί της Τετάρτης διεμήνυσε πως η Τουρκία θα «πάρει ό,τι δικαιούται σε Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα» και υποστήριξε πως «εάν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, να έρθει να μας αντιμετωπίσει».

«Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις» είπε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει η αγγλική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Sabah.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει. Αν δεν έχουν το κουράγιο, να μην μπαίνουν εμπόδιο».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα ανάξια της βυζαντινής της κληρονομιάς και υποστήριξε ότι η χώρα μας «αρνείται να μάθει από την ιστορία και συμπεριφέρεται σαν ψευτο-νταής στη Μεσόγειο».

«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα της οποίας μπορείς να δοκιμάσεις την υπομονή. Θα το δουν όλοι. Αν λέμε ότι το κάνουμε, το κάνουμε και πληρώνουμε το τίμημά του» είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εμπρηστικές αυτές δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στην ανατολική Τουρκία για τα 949 χρόνια από τη Μάχη του Ματζιγκέρτ, στην οποία οι Σελτζούκοι Τούρκοι νίκησαν τους Βυζαντινούς και εισήλθαν στη Μικρά Ασία.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόλις την επομένη της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας και ενώ η ελληνική Βουλή αναμένεται να κυρώσει σήμερα τις συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τη «σκυτάλη» της προκλητικότητας από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του υποστήριξε πως η Ελλάδα κάνει τα λάθος βήματα.

«Αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί χωρίς να διστάσουμε» είπε ο ίδιος.

Απευθυνόμενος στον Χάικο Μάας ανέφερε, μάλιστα, πως «είμαστε έτοιμοι για διάλογο, όμως μην μας φέρνετε ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις.

«Με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ