ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία περικυκλώνει την Κύπρο με Navtex και ερευνητικά πλοία

Η Τουρκία περικυκλώνει την Κύπρο με Navtex και ερευνητικά πλοία
Φωτογραφία αρχείου IHA via AP

Με νέα Navtex η Άγκυρα ανακοινώνει ότι αεροναυτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Navtex αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά, βόρεια της Κύπρου, μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας, σε μία έκταση βόρεια από τον Κόλπο της Μόρφου μέxρι την Κερύνεια (βλ. χάρτη). Η ισχύς της ξεκινάει σήμερα, 29 Αυγούστου, και λήγει την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ασκήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 7.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.

Με αντι-Navtex απαντά η Κύπρος

Ήδη το «Κύπρος Ράδιο» εξέδωσε Navtex με τη οποία χαρακτηρίζει τη Navtex (1088/20) την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας ως παράνομη και ότι συνιστά παραβίαση της επικράτειας της Κύπρου, του διεθνούς δικαίου και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας.

Σημειώνει ακόμη ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή είναι το ΚΣΕΔ Λάρνακας/Κύπρος.

Είχε ανακοινώσει δύο ακόμη Νavtex

Το πρωί της Πέμπτης, η Τουρκία είχε ανακοινώσει δύο ακόμη Νavtex, με τις οποίες δεσμεύει για την 1η και 2α Σεπτεμβρίου δύο περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα κάνει επίσης ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Πρόκειται για δύο περιοχές στους κόλπους της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας αντίστοιχα, αρκετά μακριά από το πεδίο σεισμικών ερευνών του Oruc Reis, αλλά απέναντι από την Κύπρο (βλ. χάρτη).

Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu:

«Όσο διαρκούν οι εργασίες του υπουργείου Ενέργειας εμείς έχουμε υποχρέωση να τους παρέχουμε ασφάλεια. Η σημερινή είναι εντελώς διαφορετική. Είναι μία Νavtex για άσκηση με πυρά περιοχή της Αλεξανδρέττας».

Συνεχίζουν Barbaros και Yavuz

Παράλληλα, συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στα νότια της Κύπρου τα δύο ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα το Barbaros διεξάγει σεισμικές έρευνες στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά - νοτιοανατολικά της Μεγαλονήσου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο άλλο άκρο, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ανοιχτά των ακτών της Πάφου, στο οικόπεδο 6, βρίσκεται το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ