ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στην τελική φάση των δοκιμών το εμβόλιο ενώ μακραίνει η λίστα των νεκρών

ΗΠΑ: Στην τελική φάση των δοκιμών το εμβόλιο ενώ μακραίνει η λίστα των νεκρών
AP Photo/Carlos Osorio

Την εισαγωγή ενηλίκων για το τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ του υποψήφιου εμβολίου της κατά της COVID-19, το οποίο θα χορηγηθεί σε 30.000 εθελοντές, ξεκίνησε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc ενώ σχεδόν 500 νέοι νεκροί προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην μακάβρια λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα. 

Όσοι συμμετέχουν στις δοκιμές θα λάβουν είτε δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου με την κωδική ονομασία AZD1222 σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, είτε ένα εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται υπό το πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Operation Warp Speed program) με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής, της διάθεσης του εμβολίου, αλλά και σχετικών θεραπευτικών αγωγών κατά της COVID-19.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολύ συντομότερα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

Σχεδόν 500 νεκροί σε μία ημέρα

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 457 χθες Δευτέρα και πλέον ανέρχονται σε 183.598, σύμφωνα με την καταμέτρηση την οποία κάνει ανεξάρτητα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, με βάση τις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.

Επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 36.263 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 6,05 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο από την πανδημία του κορωνοϊού σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, όσο και ως προς αυτόν των θανάτων.

Νέο νομοσχέδιο για τους πληγέντες από την πανδημία

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία σχετικά με πιθανά μέτρα ανακούφισης των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία COVID-19, ενώ ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο ίδιο νομοθετικό σώμα Μιτς ΜακΚόνελ «καλώς εχόντων των πραγμάτων» θα ανακοινώσει ένα νέο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Σε ερώτηση για την κατάρρευση των συνομιλιών με τους Δημοκρατικούς σχετικά με ένα νέο νομοσχέδιο οικονομικής βοήθειας, ο Μνούτσιν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network ότι ο ίδιος και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους συνομιλούν τακτικά με τον ΜακΚόνελ.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων ο Μιτς θα εισάγει ένα νέο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Μνούτσιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ