ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Η αντιπολίτευση ίδρυσε κόμμα - Επιβολή κυρώσεων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Λευκορωσία: Η αντιπολίτευση ίδρυσε κόμμα - Επιβολή κυρώσεων εξετάζουν οι ΗΠΑ
AP PHOTO

Την ίδρυση πολιτικού κόμματος ανακοίνωσαν, με βίντεο - μήνυμα που ανάρτησαν στο διαδίκτυο, η Μαρία Καλέσνικοβα, μια από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, και το επιτελείο του συλληφθέντα πρώην υποψηφίου για την προεδρία Βίκτορ Μπαμπαρίκα. Στο μεταξύ οι οπαδοί της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τέταρτη εβδομάδα.

«Εγώ η Μαρία Καλέσνικοβα και μέλη του επιτελείου του Βίκτορ Μπαμπαρίκα ανακοινώνουμε σήμερα την ίδρυση του πολιτικού κόμματος «Μαζί». Η χώρα βρίσκεται σε πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση και εμείς μαζί ξέρουμε πώς θα βγούμε από την κρίση αυτή...», αναφέρουν τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στο μήνυμά τους.

Ο Μπαμπαρίκα είχε συλληφθεί τον Ιούνιο με την κατηγορία της διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων. Για να θέσει υποψηφιότητα είχε συγκεντρώσει 400.000 υπογραφές, αριθμός ρεκόρ για έναν ανεξάρτητο υποψήφιο.

Στο βίντεο –μήνυμα που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες το βράδυ και στο οποίο δεν αναφέρεται η ημερομηνία εγγραφής του-, ο Μπαμπαρίκα λέει ότι ένας από τους στόχους του κόμματος είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση, ενώ η ίδρυση του κόμματος θα διασφαλίσει τη χρηματοδότησή του από διάφορες πηγές και τη δυνατότητα να λειτουργεί σε μόνιμη βάση.

Από την πλευρά της, η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια παρότι χαιρέτισε την ίδρυση του νέου κόμματος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην υποψήφιου για την προεδρία Βίκτορ Μπαμπαρίκα για την αναγκαιότητα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, δήλωσε στην δική της σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ότι μια τέτοια συζήτηση υποκαθιστά το κύριο θέμα της πολιτικής ατζέντας και αίτημα της αντιπολίτευσης που είναι η παραίτηση του Λουκασένκο από την εξουσία.

«Δεν χρειάζεται να υποκαταστήσουμε την πολιτική ατζέντα με το να περάσουμε στην συζήτηση για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Κάνω έκκληση να ακούμε αυτό που λέει ο λαός. Αρχικά είναι τα αιτήματα του λαού και μετά οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να γίνουν μόνο μετά τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, υπογραμμίζοντας ότι κύριο αίτημα του λευκορωσικού λαού είναι η παραίτηση του Λουκασένκο.

Κατά την άποψή της, οι δηλώσεις του Μπαμπαρίκα φαίνονται διφορούμενες επειδή στην παρούσα φάση ο Λουκασένκο «προσπαθεί να απομακρύνει χρονικά την παραίτησή του μιλώντας για μια ακατανόητη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα γίνει σε αόριστο χρονικό ορίζοντα».

Στην Λευκορωσία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν για τέταρτη εβδομάδα να διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, σύμφωνα με το οποίο ανεδείχθη νικητής ο επί 26 χρόνια πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Κατά την διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν χάσει την ζωή τους τρεις άνθρωποι, χιλιάδες έχουν συλληφθεί, ενώ πολλοί από τους συλληφθέντες κατήγγειλαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Ο Λουκασένκο το τελευταίο διάστημα δηλώνει ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση , ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες των αλλαγών που προτείνει.

Επιβολή κυρώσεων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά επτά Λευκορώσων πολιτών, οι οποίοι κατά την άποψη της Ουάσινγκτον, σχετίζονται με την παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου και την χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτές είναι οι ελάχιστες προσπάθειες… όχι μόνο να κατονομάσουμε και να εκθέσουμε, αλλά και να δείξουμε ότι όταν άτομα που παραποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα και χρησιμοποιούν βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών οι οποίοι κάνουν χρήση των βασικών ελευθεριών της συνάθροισης και του λόγου, τότε πρέπει να τους αποδίδονται κάποιες ευθύνες», δήλωσε ο αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τις κυρώσεις τις προσεχείς μέρες.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, εάν συνεχίσει να παρεμβαίνει πιο ανοιχτά στην κατάσταση της Λευκορωσίας, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις κυρώσεις η Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε την πρόθεση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες», αλλά και να παίξουν τον ρόλο του μεσολαβητή, λέγοντας ότι ο λευκορωσικός λαός έχει όλες τις δυνατότητες να επιλύσει τα ζητήματα του μόνος του.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας ενώπιον των φοιτητών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Μόσχα (MGIMO), είπε ότι «στην Λευκορωσία υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν αλλά ο λαός της Λευκορωσίας έχει όλες τις δυνατότητες να το κάνει αυτό μόνος του». Κατά την άποψη του Σεργκέι Λαβρόφ η Λευκορωσία διανύει σήμερα μια δύσκολη περίοδο και διάφορες δυτικές χώρες επιδιώκουν «να επιβάλουν δικές τους προσεγγίσεις για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κατάσταση στην Λευκορωσία. «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάποιες μεσολαβητικές υπηρεσίες» δήλωσε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι «θα ενεργήσουμε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και εκείνες τις δεσμεύσεις που υπάρχουν μεταξύ της Ρωσίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας».

Αναφερόμενος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι «το να προσπαθούν ευθέως να εμφανίζονται ως κάποιοι δικαστές, όπως προσπαθούν να το κάνουν οι δυτικοί μας εταίροι και επιπλέον να εκδίδουν την ετυμηγορία τους και να επιχειρούν να εφαρμόσουν την ετυμηγορία τους αυτή μέσω της επιβολής κυρώσεων και άλλων απειλών, είναι κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο στον σύγχρονο κόσμο».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τα ήθη αυτά που εκδηλώνονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντας τις γείτονες χώρες της Λευκορωσίας, οι οποίες στρέφονται κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης του Λουκασένο θέλοντας να συμπαρασύρουν όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δυστυχώς, αυτά τα ήθη εκδηλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πρωτίστως στους γείτονες της Λευκορωσίας, οι οποίοι θέλουν να συμπαρασύρουν στην πλατφόρμα τους που στρέφεται κατά του Λουκασένκο όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» , δήλωσε ο Λαβρόφ.

Νέα άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να διεξαγάγει την Παρασκευή νέα άτυπη συνεδρίαση για την κατάσταση στη Λευκορωσία, αυτή τη φορά δημόσια, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσαν χθες Δευτέρα διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση αυτή, μέσω βιντεοδιάσκεψης, αναμένεται ότι θα είναι αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία, μετά την απέλαση το Σαββατοκύριακο των απεσταλμένων ξένων ΜΜΕ και την απαγόρευση διαπίστευσης άλλων, διευκρίνισε μια από τις πηγές αυτές.

Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα αρκετούς δημοσιογράφους που κάλυπταν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ.

Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι παρότι είχαν την κάρτα διαπίστευσης και φορούσαν γιλέκα με την ένδειξη «Τύπος» συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν για έλεγχο ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας, συνελήφθησαν οκτώ δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων της Λευκορωσίας BelaPan, δύο δημοσιογράφοι του ιστότοπου tut.by και Ria Novosti και τρεις δημοσιογράφοι της λευκορωσικής εφημερίδας Komsomolskaya Pravda.

Στο μεταξύ ο Πάβελ Λατούσκο που είναι μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Πολιτισμού κατήγγειλε ότι παρακολουθείται συνεχώς από δύο άτομα.

Σήμερα ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι αξιωματούχοι που εντάχθηκαν στο Συντονιστικό συμβούλιο της αντιπολίτευσης θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ο Πάβελ Λαρτούσκο ο οποίος είχε διατελέσει και διευθυντής του θεάτρου Γιάνακα Κουπαλά, δεν είχε αποκλείσει παλαιότερα το ενδεχόμενο της σύλληψής του, παρότι δήλωσε ότι «δεν παραβίασε την ισχύουσα νομοθεσία της Λευκορωσίας» και δεν φοβάται την ποινική δίωξη εναντίον του.

Όπως και η προηγούμενη, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών τη 18η Αυγούστου, η νέα συνεδρίαση του ΣΑ οργανώνεται με πρωτοβουλία της Εσθονίας, κράτους μη μόνιμου μέλους του. Θα είναι άτυπη και η ιδιαίτερη μορφή του επιτρέπει στα κράτη μόνιμα μέλη του ΣΑ να μη συμμετάσχουν.

Η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένες ακόμη χώρες εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στη Λευκορωσία αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, δεν απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και άρα δεν χρειάζεται να εξετάζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μινσκ και άλλων μεγάλων λευκορωσικών πόλεων προχθές Κυριακή για να απαιτήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι κέρδισε τις εκλογές της 9ης Αυγούστου ενορχηστρώνοντας μαζική νοθεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ