ΚΟΣΜΟΣ

Προς αλλαγή στρατηγικής η Μέρκελ για Ελλάδα με σύνδεση προγράμματος - προσφυγικού;

Προς αλλαγή στρατηγικής η Μέρκελ για Ελλάδα με σύνδεση προγράμματος - προσφυγικού;
REUTERS/Michaela Rehle

Σε αλλαγή στρατηγικής έναντι της Ελλάδας φέρεται να προσανατολίζεται η καγκελάριος Μέρκελ λόγω των αφόρητων πιέσεων που ασκεί η προσφυγική κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει η Deutche Welle, αναδημοσιεύοντας πληροφορίες από το "Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο" το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση.

Η Ελλάδα μπορεί ωστόσο να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup, μόνο αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, η κα Μέρκελ φέρεται να επιθυμεί αύξηση της πίεσης προς τους Ευρωπαίους έτσι ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και ταυτόχρονα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζικών της ομάδας των G20 στη Σαγκάη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε εάν θα χαλαρώσουν τώρα οι όροι του ελληνικού προγράμματος αποφεύγοντας όμως να απαντήσει ευθέως.

Τόνισε πως το ζήτημα Ελλάδα δεν ήταν θέμα στη σύνοδο, απασχόλησε ωστόσο τις συζητήσεις στο περιθώριο και υπογράμμισε ότι η παρά την "εξαιρετικά δύσκολη θέση" στην οποία βρίσκεται η χώρα "δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας" όπως έγραψε σήμερα το Der Spiegel.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ