ΚΟΣΜΟΣ

Σκιά στις σχέσεις Τουρκίας-Κοσόβου η αναγνώριση του Ισραήλ

Σκιά στις σχέσεις Τουρκίας-Κοσόβου η αναγνώριση του Ισραήλ
Το Κόσοβο ανακοίνωσε ότι ιδρύει πρεσβεία στην Ιεορυσαλήμ, προκαλώντας την αντίδραση της Αγκυρας AP Photo/Maya Alleruzzo

Μετά την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ, ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε από την Αγκυρα και για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο προχωρά σε αμοιβαία αναγνώριση με το Ισραήλ και ιδρύει πρεοσβεία στην ιερουσαλήμ.

«Το Κόσοβο θα είναι η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πληθυσμιακή πλειοψηφία που θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ», όπως δήλωσε Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Καλούμε την ηγεσία του Κοσόβου να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ «και να αποφύγει τέτοιες ενέργειες που θα υπονόμευαν το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και ενδέχεται επίσης να αποτρέψουν την αναγνώριση του Κοσόβου από άλλα κράτη στο μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, του πρωθυπουργού Χότι και της υπουργού Εξωτερικών Μελίζα Χαραντινάι-Στούμπλα γίνεται κατανοητό ότι, εκτός από την αμοιβαία αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και του Ισραήλ, γίνεται κατανοητό ότι έχει υπάρξει δέσμευση για άνοιγμα πρεσβείας του Κοσόβου στην Ιερουσαλήμ.

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη και ως σκέψη στους αρμόδιους του Κοσόβου μία τέτοια ενέργεια, η οποία θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο και εξ αρχής έχει προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στις προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση αυτής της χώρας. Ωστόσο, δεν θεωρούμε σωστό να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία ενάντια στο διεθνές δίκαιο και ειδικά πάνω στον πόνο του παλαιστινιακού λαού των οποίων τα εδάφη βρίσκονται υπό κατοχή.

Διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ έχουν τονίσει ότι το παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά συνεχούς παλαιστινιακού κράτους, του οποίου η πρωτεύουσα είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάσει των συνόρων του 1967.

Καλούμε την ηγεσία του Κοσόβου να σεβαστεί αυτές τις αποφάσεις και να αποφύγει τέτοιες ενέργειες που θα υπονόμευαν το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και ενδέχεται επίσης να αποτρέψουν την αναγνώριση του Κοσόβου από άλλα κράτη στο μέλλον».

Ανακοίνωση και κατά της απόφασης της Σερβίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η χώρα του και το Κόσοβο συμφώνησαν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις και το Κόσοβο μαζί με τη Σερβία θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ.

Η ανακοίνωση από τον κ. Νετανιάχου έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσινγκτον, ότι Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στον Λευκό Οίκο.

Μετά την εξέλιξη αυτή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε, χτες Σάββατο, ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε την «βαθιά ανησυχία» του για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε:

«Ανησυχούμε βαθιά για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Η προσάρτηση της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

Έχει τονιστεί επανειλημμένα από διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά συνεχούς παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στη βάση των συνόρων του 1967.

Ωστόσο, κάθε χώρα που μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε όλες τις χώρες να συμμορφωθούν προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα, να σεβαστούν το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και να απέχουν από ενέργειες που θα κάνουν την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης ακόμη πιο δύσκολη».

Μόνο δύο χώρες - οι ΗΠΑ και η Γουατεμάλα - έχουν ήδη ανοίξει πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ, μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να εξομαλύνουν τους διπλωματικούς δεσμούς σε μια συμφωνία για την επίτευξη της οποίας συνέδραμε ο Τραμπ.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη εμπόδια στη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίοι προσδοκούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον Πόλεμο του 1967, να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τομέα που προσάρτησε μετά τον Πόλεμο του 1967, ως πρωτεύουσα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ