ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θεώρησαν μαύρο άνδρα ύποπτο για ληστεία - Μετά του... πρόσφεραν δουλειά

ΗΠΑ: Θεώρησαν μαύρο άνδρα ύποπτο για ληστεία - Μετά του... πρόσφεραν δουλειά
CNNi

Με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα βρέθηκε ένας μαύρος άνδρας, το μόνο λάθος του οποίου ήταν ότι… έκανε τζόκινγκ σε μια γειτονιά λευκών στη Ντελτόνα της Φλόριντα, στις ΗΠΑ.

Η αιτία της προσαγωγής του ήταν ότι έμοιαζε με την περιγραφή ενός υπόπτου μιας ληστείας που είχε συμβεί στην περιοχή.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείου του Σερίφη της κομητείας Βολούσια, δείχνει πώς εκτυλίχθηκε το περιστατικό.

Στις 27 Αυγούστου η αστυνομία της κομητείας της Βολούσια αναζητούσε τον δράστη της κλοπής ενός κηπουρικού μηχανήματος από την αποθήκη ενός σπιτιού της περιοχής.

Ένας αστυνομικός «έπεσε» πάνω στον 28χρονο Τζόζεφ Γκρίφιν, ο οποίος εκείνη την ώρα έκανε τζόκινγκ και, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη, ταίριαζε στα χαρακτηριστικά του υπόπτου.

«Ε, φίλε, δεν έχει μπλεχτεί σε μπελάδες ή κάτι τέτοια. Έγινε μια κλοπή, και κάπως ταιριάζεις στην περιγραφή», ακούγεται να λέει ο αξιωματικός από την ενσωματωμένη κάμερα που είχε επάνω του, την ώρα που πλησιάζει τον ιδρωμένο Γκρίφιν. «Άσε με απλώς να βεβαιωθώ ότι δεν είσαι αυτός», λέει ο αστυνομικός.

Έκπληκτος, ο 28χρονος δίνει την ταυτότητά του, ενώ το όργανο της τάξης παραθέτει την περιγραφή που του δόθηκε: «Δεν λέω ότι είσαι εσύ, αλλά ήταν ένας μαύρος άνδρας». Ενώ ο αστυνομικός ενημερώνει την υπηρεσία του, ο Γκρίφιν παραμένει σκυφτός στο κινητό του μεταδίδοντας σε απευθείας σύνδεση στα κοινωνικά μέσα. Ο άνδρας φαίνεται να βαριανασαίνει ενώ ο αστυνομικός ακούγεται να του λέει: «Μείνε μαζί μου, εντάξει; Γιατί ταιριάζεις στην περιγραφή, δεν λέω ότι είσαι ένοχος».

«Ξέρω», λέει ο μαύρος άνδρας ενώ συνεχίζει να τραβάει τη σκηνή. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο αστυνομικός ενημερώνει τον Γκρίφιν ότι ο αρχιφύλακας ζήτησε την προσαγωγή του 28χρονου.

Τότε, σηκώνοντας το κινητό του, ο Γκρίφιν λέει: «Μόλις προχθές γεννήθηκε η κόρη μου, έτσι καταγράφω τη στιγμή live».

Αφού του ζητάει να αφήσει το κινητό του, ο αξιωματικός διευκρινίζει ότι πρόκειται για προσαγωγή και όχι για σύλληψη.

Λίγο μετά την προσαγωγή του, το γραφείο του σερίφη τον απάλλαξαν από οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση. Λίγο αργότερα ο αληθινός ύποπτος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη.

Το περιστατικό όμως είχε και μια απρόσμενα καλή εξέλιξη.

«Είδα το βίντεο. Ο κ. Γκρίφιν ήταν υπέροχος με τους αξιωματικούς. Και οι αξιωματικοί μου ήταν εξαιρετικά επαγγελματίες», δήλωσε στο CNNi ο σερίφης Μάικ Τσίτγουντ. «Τους κάλεσα έναν προς έναν για να τους ευχαριστήσω για τους ευχαριστήσω για τους επαγγελματισμό τους και για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση. Επικοινώνησα και με τον κύριο Γκρίφιν για να τον ευχαριστήσω για τον τρόπο που ανταποκρίθηκε. Όταν σε σταματάει η αστυνομία, αυτό πρέπει να κάνεις».

Έμαθα ότι ο κ. Γκρίφιν ήταν πρώην στρατιωτικός αστυνομικός. Ρώτησα αν θα ερχόταν να εκπαιδευτεί με το προσωπικό μας. Μετά την αρχική έκπληξή του, συμφώνησε.

Λόγω της Covid-19 μπορούμε να εκπαιδεύσουμε μόνο 20 άτομα κάθε φορά. Θα ξεκινήσουμε τις προπονήσεις στις αρχές Οκτωβρίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο Σερίφης Τσιτγουντ.

«Επίσης του πρόσφερα δουλειά. Κάνουμε 40 προσλήψεις αυτήν την εποχή. Απέρριψε αυτή την προσφορά λέγοντας ότι εργάζεται στην υγειονομική περίθαλψη», κατέληξε ο σερίφης.

A Black man was detained while jogging for fitting a suspect description and later offered a job with the sheriff's department, by Artemis Moshtaghian, Sara Sidner and Rebekah Riess, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ