ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: «Ναι, μπορεί να έμεινα λίγο παραπάνω στην εξουσία», λέει τώρα ο Λουκατσένκο

Λευκορωσία: «Ναι, μπορεί να έμεινα λίγο παραπάνω στην εξουσία», λέει τώρα ο Λουκατσένκο
Nikolai Petrov, BelTA via AP

Το ενδεχόμενο να παραιτηθεί αρνείται κατηγορηματικά ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο, παρά το κύμα διαμαρτυριών εναντίον της παραμονής του στην εξουσία, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών εκλογών σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης. 

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Moscow Talks, ο Λευκορώσος πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν έπειτα από μια αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Λουκασένκο δήλωσε εξάλλου ότι, αν εγκαταλείψει την εξουσία, θα δεχθούν επίθεση οι υποστηρικτές του, πρόσθεσε ο Ρομάν Μπαμπαγιάν, ο οποίος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που πήραν νωρίτερα σήμερα συνέντευξη από τον Λευκορώσο ηγέτη.

Ο Λουκασένκο σημείωσε επίσης ότι μπορεί να παρέμεινε στην εξουσία για λίγο παραπάνω, αλλά είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να προστατεύσει τη χώρα προς το παρόν, μετέδωσαν παράλληλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τις δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ορισμένα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ναι, μπορεί να έμεινα λίγο παραπάνω», δήλωσε, σύμφωνα με το TASS.

Ο Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994. Η αμφισβητούμενη επανεκλογή του με συντριπτική πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου στη χώρα, προκάλεσε ένα κύμα μαζικών διαμαρτυριών στη χώρα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν προϊόν εκτεταμένης νοθείας.

Λίγο νωρίτερα, την ανακοίνωση της σύλληψης του μέλους του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης Μαρία Κολέσνικοβα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η σύλληψη έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ η Κολέσνικοβα προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα και να περάσει στην Ουκρανία.

Δύο από τους συμμάχους της κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ