ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια, θα υπάρξουν συνέπειες

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια, θα υπάρξουν συνέπειες
AP Photo/Murad Sezer

«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», επεσήμανε σήμερα, Παρασκευή, Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ σημείωσε ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες».

Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή τονίζει ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και αναφέρει ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ακόμα ο αξιωματούχος.

Η Τουρκία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η Κίνα.

Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν η Λευκορωσία, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.

Ισχυρά μηνύματα από την πρόεδρο της Κομισιόν

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν στη χθεσινή ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ένωσης», έστειλε ισχυρά μηνύματα που ελήφθησαν θετικά από την Αθήνα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».

Η ίδια δεν έκρυψε το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί έναν προβληματικό γείτονα που απομακρύνεται από την Ευρώπη, ενώ αναφερόμενη ονομαστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού δύο χωρών-μελών της Ένωσης από την Άγκυρα.

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εξάλλου, σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε χθες, Πέμπτη, με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη διαμάχη και τον συναφή κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και μίας υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Δηλώνοντας ότι η ΕΕ είναι σαφής και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την «εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε, βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή. Χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος της από την περιοχή στις 12 Σεπτεμβρίου, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την άμβλυνση των εντάσεων. Ωστόσο καταδικάζουν την απόφαση για την παράταση της αποστολής άλλου ερευνητικού πλοίου.

Επιπλέον, το κοινοβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες επηρεάζονται από την δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Δεν αποκλείονται περαιτέρω κυρώσεις

Το ψήφισμα καλεί ακόμα την Τουρκία αλλά και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τον διάλογο στη Λιβύη και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας τη λύπη των ευρωβουλευτών για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και άλλες δράσεις στη Μεσόγειο στη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Εμμένοντας στην άποψη ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να είναι έτοιμο να καταρτίσει κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι τομεακά και στοχευμένα και να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρκικό λαό ή στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ