ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής κατά της αναπλήρωσης της Γκίνσμπεργκ πριν τις εκλογές

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής κατά της αναπλήρωσης της Γκίνσμπεργκ πριν τις εκλογές
AP Photo/Jacquelyn Martin

Η ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς δήλωσε την Κυριακή ότι η αμερικανική Γερουσία δεν πρέπει να πληρώσει την κενή θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφήνει ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και ότι ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να επιλέξει τον επόμενο δικαστή.

Η Σούζαν Κόλινς, η οποία αντιμετωπίζει σκληρή εκλογική μάχη για την επανεκλογή της στο Μέιν, δηλώνει στην ανακοίνωσή της ότι «για λόγους δικαιοσύνης απέναντι στον αμερικανικό λαό, ο οποίος είτε θα επανεκλέξει τον πρόεδρο είτε θα εκλέξει νέο πρόεδρο, η απόφαση για τον ισόβιο διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να γίνει από τον πρόεδρο ο οποίος θα εκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου».

Το Σάββατο, σε ηλικία 87, ετών η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 και ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα αυτό.

Με τον θάνατό της, παρουσιάζεται στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ευκαιρία να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, διορίζοντας το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια συγκυρία βαθιάς διαίρεσης στη χώρα κι ενώ απομένει πλέον λιγοστός χρόνος ωσότου να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Η αποχώρηση της Γκίνσμπεργκ από το προσκήνιο ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.

Το ζήτημα της αντικατάστασης της «RBG» – το ακρώνυμο του ονόματός της –, όπως αποκαλούσαν πολλοί τη δικαστή που είχε διορίσει ο Μπιλ Κλίντον, προεξοφλείται πως θα μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ