ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Σε σοβαρή κατάσταση γνωστή ακτιβίστρια δικηγόρος μετά από 40 μέρες απεργίας πείνας

Ιράν: Σε σοβαρή κατάσταση γνωστή ακτιβίστρια δικηγόρος μετά από 40 μέρες απεργίας πείνας
AP Photo/Arash Ashourinia, File

Στο νοσοκομείο μετά την «σοβαρή εξασθένηση» του οργανισμού της από απεργία πείνας που πραγματοποιεί για περισσότερες από 40 μέρες μεταφέρθηκε η φυλακισμένη Ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, γνωστή αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν

Όπως δήλωσε ο σύζυγός της, η Σοτουντέχ, μητέρα δύο παιδιών, μεταφέρθηκε στην καρδιολογική κλινική λίγο μετά την εισαγωγή της στα επείγοντα του νοσοκομείου Ταλεγανί της Τεχεράνης, διευκρίνισε ο Ρεζά Χαντάν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το AFP.

«Μας επέτρεψαν να την δούμε για λίγο», πρόσθεσε. «Ήταν πάρα πολύ εξασθενημένη, είχε χάσει πολύ βάρος και τα μάτια της ήταν βαθουλωμένα», συνέχισε.

Η 57χρονη Σοτουντέχ κάνει απεργία πείνας για περισσότερο από 40 μέρες, σύμφωνα με τον ίδιο. Στις 11 Αυγούστου η ίδια είχε ανακοινώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα κάνει απεργία πείνας για να καταδικάσει τις συνθήκες φυλάκισης των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται για «απίστευτους» λόγους, ενώ αποκλείεται μια εκδίκαση της υπόθεσής τους την ώρα που η COVID-19 πλήττει το Ιράν και ακόμη περισσότερο τις φυλακές του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η COVID-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 24.000 ανθρώπων στο Ιράν, όπου οι προσβληθέντες από τον SARS-CoV-2 υπολογίζονται σε σχεδόν 420.000.

Ο Χαντάν δήλωσε ότι φοβάται διότι το νοσοκομείο «δεν είναι ένα ασφαλές μέρος λόγω του νέου κορωνοϊού», καθώς εκεί βρίσκονται πολλοί ασθενείς με COVID-19, προσθέτοντας ωστόσο ότι η σύζυγός του δεν έχει προσβληθεί, βάσει των εξετάσεων που έκανε πρόσφατα.

Δώδεκα χρόνια φυλακή για τη μαντίλα

Η δικηγόρος, τιμηθείσα το 2012 με το Βραβείο Ζαχάροφ που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδικάστηκε το 2019 σε κάθειρξη 12 ετών αφού υπερασπίστηκε μια γυναίκα που είχε συλληφθεί επειδή διαδήλωνε κατά της υποχρέωσης να φορούν οι γυναίκες στο Ιράν μαντίλα.

Αυτή εγκλείστηκε στην φυλακή του Εβίν, στην Τεχεράνη, μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους, μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα ερευνήτρια Φαριμπά Αντελχάχ.

«Η φυλακή δεν συνεργάζεται, δεν δίνει απαντήσεις όταν ρωτάς για την κατάσταση (των φυλακισμένων). Δεν μας είπαν ούτε αυτό», σημείωσε ο σύζυγός της, διευκρινίζοντας ότι για την εισαγωγή της Σοτουντέχ στο νοσοκομείο τον ενημέρωσε μια άλλη κρατούμενη.

Στο Ιράν, το οποίο πλήττεται από διεθνείς κυρώσεις, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών τον Νοέμβριο του 2019, οι οποίες οδήγησαν, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενους, στην σοβαρότερη καταστολή που έχει σημειωθεί στη χώρα μετά την ανατροπή του Σάχη το 1979.

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε στα τέλη Αυγούστου έκθεση που συνέταξε αφού, όπως διαβεβαίωσε, συγκέντρωσε τις μαρτυρίες 500 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά τις διαδηλώσεις και είχαν πέσει θύμα καταχρηστικών δικαστικών διαδικασιών, αναφερόμενη σε μια «επιδημία» βασανιστηρίων στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένου αυτού του εικονικού πνιγμού, και σεξουαλικών επιθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ