ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Στο μικροσκόπιο βίντεο με τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης

Charlie Hebdo: Στο μικροσκόπιο βίντεο με τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης
(AP Photo/Thibault Camus)

Η γαλλική αστυνομία εξετάζει ένα βίντεο στο οποίο ο άνδρας που φέρεται να επιτέθηκε εναντίον άλλων ανθρώπων με έναν μπαλτά, την Παρασκευή, λέει ότι θα διαπράξει μια πράξη «αντίστασης» μετά την αναδημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στο περιοδικό Charlie Hebdo.

Ο ύποπτος, ο οποίος είναι από το Πακιστάν, συνελήφθη λίγο αφότου δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν μπροστά από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo. Σύμφωνα με αξιωματούχους, στα ρούχα του υπήρχαν παντού κηλίδες αίματος.

Το βίντεο βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του υπόπτου, μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν μπορεί να διασταυρώσει από ανεξάρτητη πηγή τη γνησιότητά του. Μια αστυνομική πηγή, πάντως, επιβεβαίωσε ότι ένα βίντεο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών.

Στο βίντεο, ο ύποπτος δηλώνει ότι ονομάζεται Ζεχίρ Χασάν Μεχμούντ και λέει ότι κατάγεται από το Μαντί Μπαχοντίν στην επαρχία Παντζάμπ. Αφού αρχίζει να κλαίει με αναφιλητά, στη συνέχεια απαγγέλλει ποίηση αφιερωμένη στον προφήτη Μωάμεθ.

«Εάν ακούγομαι συναισθηματικός, ας σας εξηγήσω (γιατί): εδώ, στη Γαλλία, έγιναν τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ», αναφέρει στη γλώσσα ούρντου. «Θα διαπράξω (μια πράξη) αντίστασης σήμερα, 25η Σεπτεμβρίου».

Ο πατέρας του Μεχμούντ επαίνεσε τον γιο του.

«Η καρδιά μου είναι γεμάτη ευτυχία», είπε ο Άρσαντ Μεχμούντ στον ιστότοπο Naya Pakistan από το σπίτι της οικογένειας.

«Μπορώ να θυσιάσω και τους πέντε γιους μου για να προστατεύσω την τιμή του προφήτη».

«Μας τηλεφώνησε… και είπε ότι ο προφήτης τον είχε επιλέξει και του είχε αναθέσει να σκοτώσει τους βλάσφημους», πρόσθεσε.

Τα σκίτσα είχαν αρχικά δημοσιευθεί στο Charlie Hebdo το 2006 και είχαν ως αποτέλεσμα να στοχοθετηθεί το περιοδικό από ισλαμιστές τρομοκράτες που επιτέθηκαν εναντίον του το 2015, σε μια επίθεση με 12 νεκρούς, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η αλ Κάιντα.

Το περιοδικό, τα γραφεία του οποίου μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία μετά την επίθεση, αναδημοσίευσε τα σκίτσα νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να σηματοδοτήσει την έναρξη της δίκης 14 ανθρώπων που φέρονται να συνδέονται με τους δράστης του μακελειού.

Φορώντας μια μακριά τουνίκ, ο ύποπτος ανέφερε πως καθοδηγείται πνευματικά από τον Ίλιας Κάντρι. Ο Κάντρι είναι ένας σουνίτης κληρικός και ιδρυτής της Νταουάτ ε Ισλάμι, μιας μη βίαιης οργάνωσης με υποστηρικτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Κάντρι, ένας άνθρωπος που διαπράττει βλασφημία θα πρέπει να παραδίδεται στην αστυνομία, όμως εάν ένα άλλο πρόσωπο παρασυρθεί από τα συναισθήματά του και σκοτώσει τον βλάσφημο, δεν θα πρέπει να διώκεται ποινικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ