ΚΟΣΜΟΣ

Υπουργείο Άμυνας Αρμενίας: Tουρκικό F-16 κατέρριψε αρμενικό μαχητικό - Διαψεύδει η Άγκυρα

Υπουργείο Άμυνας Αρμενίας: Tουρκικό F-16 κατέρριψε αρμενικό μαχητικό - Διαψεύδει η Άγκυρα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Emrah Gurel

Την κατάρριψη αρμενικού μαχητικού τύπου SU-25 από τουρκικό F-16 ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.

Συγκεκριμένα, αρμένικο μαχητικό τύπου SU-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό F-16, με αποτέλεσμα ο πιλότος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, διαψεύδει ωστόσο το γεγονός.

«Οι ισχυρισμοί της Αρμενίας είναι φθηνό κόλπο προπαγάνδας» δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν.

Όπως μετέδωσε η Ραδιοφωνία της Αρμενίας, «αεροσκάφος τύπου Su-25 της Πολεμικής Αεροπορίας της Αρμενίας καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό F-16 στον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας».

«Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας απογειώθηκαν σήμερα από το αεροδρόμιο Γκάνα, του Αζερμπαϊτζάν, στις 10:30 π.μ.», ισχυρίζεται το Γερεβάν.

Tο υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν διαψεύδει επίσης τους ισχυρισμούς του Γερεβάν περί κατάρριψης αρμένικου μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικό F-16.

«Η είδηση στα ΜΜΕ της Αρμενίας είναι ψευδής και ακόμα μία φαντασίωση του μηχανισμού αρμένικης προπαγάνδας» σχολίασε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του υπουργείου, Βαγκίφ Νταργκιάλι.

Νωρίτερα, το Γερεβάν είχε αναφέρει ότι τουρκικά αεροσκάφη είχαν πάρει μέρος στο πλευρό του Μπακού, σε συγκρούσεις, όπου τα τουρκικά F-16 υποστήριζαν τα μαχητικά του Αζερμπαϊτζάν και τα drones κατά τη διάρκεια επιθέσεων κατά Αρμένιων στρατιωτών και βάσεων.

«Η Τουρκία θα είναι πλήρως δεσμευμένη στο να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν»

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε κάνει ξεκάθαρο από την αρχή των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, ότι τάσσεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

Η Άγκυρα διαβεβαίωσε σήμερα, Τρίτη, πως είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να «ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ του Μπακού και των αυτονομιστών που στηρίζει η Αρμενία.

«Η Τουρκία θα είναι πλήρως δεσμευμένη στο να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του, βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν.

Επισημαίνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν «απλά επιδιώκει να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων πληθυσμών κοντά στη γραμμή του μετώπου και να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του», ο Αλτούν εκτιμά πως «ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσο τρόπο ο επιτιθέμενος και το θιγόμενο μέρος στο όνομα της λεγόμενης αρχής της ουδετερότητας».

Οι δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας γίνονται λίγο αφότου το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από το να «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και να εργαστεί για την ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου στις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι από την Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ