ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες» για την υγεία του Τραμπ

Κορωνοϊός: «Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες» για την υγεία του Τραμπ
AP Photo/Alex Brandon

Ορισμένα από τα ζωτικά σημεία του Ντόναλντ Τραμπ κατά το τελευταίο 24ωρο ήταν πολύ ανησυχητικά και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για την φροντίδα του, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση για την υγεία του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν βρίσκεται ακόμη σε σαφή δρόμο ανάρρωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία μίλησε σε δημοσιογράφους και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου Σον Κόνεϊ ανακοίνωσε πάντως, λίγο νωρίτερα, ότι ο Τραμπ δεν παίρνει οξυγόνο, είναι απύρετος εδώ και 24 ώρες, και «είναι πολύ καλά».

«Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος είναι πολύ καλά», δήλωσε ο γιατρός περιστοιχισμένος από εννέα γιατρούς και νοσηλευτές έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος μεταφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο 74χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέφερε από βήχα, ελαφρά ρινική συμφόρηση και εξάντληση, σύμφωνα με τον γιατρό, αλλά τα συμπτώματα «αμβλύνονται και (σ.σ. η κατάσταση υγείας του) βελτιώνεται», είπε.

«Παρακολουθούμε την καρδιακή νεφρική και ηπατική λειτουργία και είναι όλες κανονικές. Ο πρόεδρος σήμερα το πρωί δεν παίρνει οξυγόνο, δεν έχει δυσκολία στην αναπνοή, ούτε στην βάδιση...», πρόσθεσε.

Παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κόνλεϊ δεν επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έλαβε σε καμία στιγμή της μέχρι τώρα νοσηλείας του οξυγόνο και επέμεινε ότι αυτήν την στιγμή δεν λαμβάνει οξυγόνο.

Το επίπεδο του οξυγόνου είναι, σύμφωνα με τον γιατρό του, στο 96%, σε μη επικίνδυνο επίπεδο.

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε σε «72 ώρες» από την διάγνωση της προσβολής του Ντόναλντ Τραμπ από την Covid-19, χρονικό διάστημα που δεν συμφωνεί με τον χρόνο ανακοίνωσης των θετικών αποτελεσμάτων του τεστ, την νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Γιατί διακομίσθηκε στο νοσοκομείο; «Διότι είναι ο πρόεδρος», απάντησε ο Σον Κόνλεϊ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει πενθήμερη αγωγή με remdesivir, διευκρίνισε ο γιατρός, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της παραμονής του στο νοσοκομείο.

Το τιτίβισμα Τραμπ από το νοσοκομείο - «Νοιώθω καλά!»

Την ώρα που εγείρεται η ανησυχία γύρω από την υγεία του ο ίδιος ο Τραμπ έστειλε ένα μήνυμα μέσω του Twitter που ευχαριστεί γιατρούς και προσωπικό για την φροντίδα που του παρέχουν και υπογραμμίζει πως αισθάνεται καλά.

Είναι ασφαλές το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων;

Αφού διαγνώστηκε με το φονικό ιό την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε ένα πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων.

«Έρχεται ένα σημείο όπου ο σκεπτικισμός πρέπει να δώσει τη θέση του στον πραγματισμό, όταν είμαστε εν μέσω μιας πανδημίας», λέει ο δρ. Λέοναρντ Σλέιφερ, επικεφαλής της Regeneron, της εταιρείας βιοτεχνολογίας η οποία παρέχει την θεραπεία αντισωμάτων που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στο CNNi.

«Αν έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις να δεις και κανείς δεν πεθαίνει, κανείς δεν αρρωσταίνει, κανείς δεν εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο, τότε ξέρεις ότι μπορείς να αναπαυθείς και να περιμένεις να έρθουν τα δεδομένα» εξηγεί ο ίδιος.

Κάποιοι επιστήμονες ωστόσο ανησυχούν για την πιθανότητα κάποιας κακής αντίδρασης –ή ακόμη και της πιθανότητας η θεραπεία να επιδεινώσει την υγεία ενός ασθενούς Covid-19.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη και δεν έχει συμβεί με κανέναν ανησυχητικό τρόπο στις χιλιάδες δοκιμές ασθενών», σημειώνει ο Σλέιφερ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα περίπου για να διαπιστώσει κανείς αν τα συμπτώματα του Αμερικανού προέδρου αρχίσουν να υποχωρούν.

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές στο CNNi, o Ντόναλντ Τραμπ έχει εμφανίσει πυρετό και κόπωση.

«Θεωρώ ότι ήταν μια ενδεδειγμένη επιλογή», ανέφερε ο επικεφαλής της Regeneron. «Όταν σταθμίζεις τα πιθανά οφέλη με τους κινδύνους, οι επιπτώσεις είναι πολύ λίγες εδώ, καθώς δεν έχουμε διαπιστώσει ανησυχητικά σημεία αναφορικά με την ασφάλεια».

Κάποια πρώτα στοιχεία από δοκιμές της θεραπείας αντισωμάτων που δόθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα έδειξαν ότι ήταν αρκετά αποτελεσματική -ωστόσο με κάποιες μικρές παρενέργειες.

Σύμφωνα με τον Σλέιφερ, ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ήθελε να δοκιμάσει τη θεραπεία αντισωμάτων.

«Υποθέτω ότι ο Λευκός Οίκος έχει τους ειδικούς τους και αυτοί είδαν τις πληροφορίες μας. Κατάλαβαν ότι η θεραπεία έχει νόημα και ήθελαν να την δοκιμάσουν», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ