ΚΟΣΜΟΣ

Σούπερ Τρίτη: Αδιαμφισβήτητα φαβορί Κλίντον και Τραμπ

Σούπερ Τρίτη: Αδιαμφισβήτητα φαβορί Κλίντον και Τραμπ
REUTERS/Scott Audette (L), Javier Galeano (R)

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον κατάφεραν να κυριαρχήσουν στις παράλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε πολιτείες των ΗΠΑ και να έλθουν ένα βήμα πιο κοντά στην υποψηφιότητα για την Προεδρία.

Οι Τραμπ και Κλίντον έστρεψαν τα βέλη τους ο ένας στον άλλο μετά τα πρώτα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης, με τον Τραμπ να υπόσχεται μια θερμή προεκλογική περίοδο και την Κλίντον να απορρίπτει την αμφιλεγόμενη ρητορεία του Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στην Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, την Τζόρτζια, την Μασαχουσέτη , το Τεννεσί, το Βερμόντ και τη Βιρτζίνια, ενώ η Κλίντον κέρδισε στην Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, τη Τζόρτζια, την Μασαχουσέτη, το Τεννεσί, το Τέξας και τη Βιρτζίνια.

Ο εσωκομματικός αντίπαλος του Τραμπ, Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής που κατάγεται από το Τέξας, όπως αναμενόταν κέρδισε στην πολιτεία από την οποία κατάγεται, την γειτονική Οκλαχόμα αλλά την Αλάσκα. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από την Φλόριντα, αναμένεται να καταφέρει να σημειώσει την πρώτη νίκη στην Μινεσότα.

Ο αντίπαλος την Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς, δημοκράτης σοσιαλιστής γερουσιαστής από το Βερμόντ, επίσης σημείωσε νίκη στην πολιτεία από την οποία κατάγεται, αλλά και στο Κολοράντο, την Μινεσότα και την Οκλαχόμα ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη μάχη για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών στις υπόλοιπες 35 πολιτείες που θα ψηφίσουν.

Μετά την επικράτησή του στη Σούπερ Τρίτη, ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ, με ενισχυμένο πια προφίλ, επιδίωξε να εμφανιστεί ως ο υποψήφιος που θα «ενώσει» το κόμμα: «Είμαι κάποιος που ενώνει. Ξέρω ότι ο κόσμος θα δυσκολευτεί να το πιστέψει. Θεωρώ ότι θα είμαστε πιο ανοιχτοί και πιο ενωμένοι. Θεωρώ ότι θα είμαστε ένα μεγάλο κόμμα. Θεωρώ ότι θα κερδίσουμε το Νοέμβριο», είπε και πρόσθεσε «τώρα πρόκειται να κυνηγήσω ένα πρόσωπο-την Χίλαρι Κλίντον.»

Η Κλίντον στην νικητήρια ομιλία της «φωτογράφισε» τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. «Τα στοιχήματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ποτέ δεν ήταν πιο κρίσιμα και η ρητορική που ακούμε από την άλλη πλευρά δεν υπήρξε ποτέ τόσο φθηνή,» είπε η Κλίντον ενώπιον των υποστηρικτών της, στο Μαϊάμι. «Η προσπάθεια να διχαστεί η Αμερική, σε αυτούς κι εμάς, είναι λάθος και δεν θα το επιτρέψουμε.»

Ο Σάντερς κατάφερε να νικήσει στο Βερμόντ και την Οκλαχόμα, δύο από τις πολιτείες στις οποίες στόχευε. Ο Μπέρνι Σάντερς ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του στο Βερμόντ και επιτέθηκε στον Τραμπ.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον κόσμο του Ντόναλντ Τραμπ να μας διχάσει,» είπε ο Σάντερς.

Ο Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς ισχυρούς παράγοντες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, διατυπώνοντας προτάσεις όπως, για παράδειγμα οι ΗΠΑ να χτίσουν ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, την απέλαση 11 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών και μια προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο μουσουλμάνων στη χώρα.

Ακόμη κι αν ο Τραμπ είναι το φαβορί, αρκετά μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δεν τον στηρίζουν και ανησυχούν ότι θα ηττηθεί εύκολα στις εκλογές του Νοεμβρίου από την Κλίντον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ