Απονέμεται σήμερα το Νόμπελ Φυσικής
Ανανεώθηκε:
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα η απονομή των φετινών Νόμπελ με το βραβείο Φυσικής.
Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 113 Νόμπελ Φυσικής, αρχής γενομένης από το 1901. Μόνο έξι χρονιές δεν έχει δοθεί βραβείο Φυσικής, κυρίως λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων τον προηγούμενο αιώνα.
Από τα 113 Νόμπελ έως τώρα, τα 47 έχουν δοθεί σε έναν επιστήμονα, τα 32 έχουν μοιραστεί δύο Νομπελίστες, ενώ τα υπόλοιπα 34 έχουν δοθεί σε τρεις ταυτόχρονα. Συνολικά, το Νόμπελ Φυσικής έχουν πάρει 212 επιστήμονες, εκ των οποίων ένας -ο Τζον Μπάρντιν- είναι ο μοναδικός που το έχει πάρει δύο φορές, το 1956 και το 1972.
Ο νεότερος Νομπελίστας ήταν 25 ετών, ο Λόρενς Μπραγκ που το πήρε το 1915 μαζί με τον πατέρα του, ενώ ο γηραιότερος 96 ετών, ο Άρθουρ Άσκιν, το 2018.
Τρεις μόνο φορές έχει δοθεί το συγκεκριμένο Νόμπελ σε γυναίκα, το 1903 (στη Μαρί Κιουρί, που πήρε και το Νόμπελ Χημείας το 1911), το 1963 (Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ) και το 2018 (Ντόνα Στρίκλαντ). Μία φορά το Νόμπελ Φυσικής πήρε παντρεμένο ζευγάρι, η Μαρί και ο Πιέρ Κιουρί το 1903.
Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.
SPONSORED
Δέλλας: Με την τελευταία πτήση Αθήνα με την πρώτη πρωινή Ηράκλειο για να μένει δίπλα στη Μαστροκώστα
21:08
Ιωάννινα: Συνελήφθη ο οδηγός που παρέσυρε και εγκατέλειψε τον 31χρονο ποδηλάτη
20:59
Φινλανδία: Έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση των εισβολών από drones
20:49
Άνοιγμα Σακκελλαρίδη σε ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25, εκτός Πολάκης, Παππάς - Τι είπε για Τσίπρα
20:40