ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Πιέσεις στην Άγκυρα για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών

ΕΕ: Πιέσεις στην Άγκυρα για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών
Διάσωση προσφύγων από την τουρκική ακτοφυλακή REUTERS/Umit Bektas

Πιέσεις στην Άγκυρα για να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως, ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πιέζουν για περιορισμό της μεταναστευτικής ροής προς την Ελλάδα και σαν αντάλλαγμα, ευρωπαϊκές χώρες θα παραλαμβάνουν απευθείας πρόσφυγες από την Τουρκία.

Με την ανθρωπιστική κρίση να βρίσκεται προ των ελληνικών πυλών, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ πίεσε για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της ΕΕ και τη Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 29 Νοεμβρίου με την Άγκυρα ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

«Δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική από μια αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τρεις μήνες αφότου η Άγκυρα συμφώνησε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χειρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει ζήσει η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διασχίζουν καθημερινά το Αιγαίο με διάφορα πλεούμενα, για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Γερμανία, η χώρα στην οποία επιδιώκουν να φτάσουν οι περισσότεροι από τους μετανάστες, επιδιώκει να μειωθούν οι καθημερινές αφίξεις «σε τριψήφιο αριθμό, όχι τετραψήφιο» ώστε να ξεκινήσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Αυτός ο τρόπος μετεγκατάστασης θα έστελνε ένα μήνυμα στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να φτάσουν στην Ευρώπη, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους στη θάλασσα και χωρίς να εγκλωβίζονται στα σύνορα, τα οποία κλείνουν πολλές χώρες με ταχύτατο ρυθμό, είπε ένας τρίτος αξιωματούχος.

«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μια κίνηση αν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων (σ.σ. στην Ελλάδα) σε λιγότερες από 1.000 ημερησίως», ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Εφόσον περιοριστούν οι ροές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αρχίσει να καταβάλει στην Τουρκία χρήματα για τη στέγαση των Σύρων και άλλων προσφύγων, με βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

829 πρόσφυγες έφτασαν σήμερα στον Πειραιά

Φάιμαν: Η Γερμανία να παραλαμβάνει τους πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα

Σε τέσσερις σταθμούς φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά

Γιάννης Μουζάλας: Το προσφυγικό είναι έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του

Προσφυγικό: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, με το σταγονόμετρο η διέλευση στην πΓΔΜ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ