ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Βαθύτατη η ανησυχία της ΕΕ για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μπορέλ: Βαθύτατη η ανησυχία της ΕΕ για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Olivier Hoslet, Pool via AP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της» μετά τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

«Σημειώνουμε με βαθύτατη ανησυχία αναφορές που κάνουν λόγο για τη συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, κυρίως κατά αμάχων και για απώλειες αμάχων», επισήμανε σε ανακοίνωση.

Οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης «προτρέπουν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία (της εκεχειρίας) επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ προέτρεψε επίσης τις αντιμαχόμενες πλευρές «να συμμετάσχουν χωρίς καθυστέρηση σε πραγματικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ)».

Η ΕΕ εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση έπειτα από πολυάριθμες παραβιάσεις, το Σάββατο, της συμφωνίας της εκεχειρίας, για τις οποίες η μια πλευρά των εμπολέμων κατηγορεί την άλλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece, άλλη μια νύχτα τρόμου έζησε το Σάββατο το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τις σειρήνες να ηχούν πολλές φορές. Μερικές ώρες μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας, έγιναν αισθητές πολλές εκρήξεις γύρω από την πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, στη γραμμή επαφής όπου γίνονταν οι σφοδρότερες μάχες τις τελευταίες έντεκα ημέρες, η ένταση έχει περιοριστεί με μερικές αψιμαχίες χωρίς χρήση βαρέων όπλων.

Το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ Αραγίκ Χαρουτουνιάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία είπε ξανά ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία διαπράττουν γενοκτονία στην περιοχή με τη χρήση τρομοκρατών από τη Συρία. Γι’αυτό, όπως είπε, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ δείχνοντας ότι στηρίζει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαφορετικά θα δείξει ότι είναι με το μέρος των τρομοκρατών.

Τόνισε ότι η τρομοκρατία είναι ήδη στην περιοχή του Καυκάσου και αυτό θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες, καθώς και συνέπειες στο θέμα της ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ