ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ενώπιον της Γερουσίας η εκλεκτή του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Ενώπιον της Γερουσίας η εκλεκτή του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο
(AP Photo/Patrick Semansky, Pool)

Φόρο τιμής στη φιλελεύθερη δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ απέτισε η Έιμι Μπάρετ, η εκλεκτή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο, στην έναρξη της ομιλίας της ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, παρότι οι δύο γυναίκες ήταν ιδεολογικά αντίθετες.

«Έρχομαι ενώπιον αυτής της Επιτροπής με ταπεινότητα για την ευθύνη που μου ζητήθηκε να αναλάβω, και με εκτίμηση για εκείνους που βρίσκονταν εκεί πριν από μένα», δήλωσε η Μπάρετ.

Όπως είπε, ήταν μόλις 21 ετών και μόλις ξεκινούσε την καριέρα της, όταν η Γκίνσμπουργκ ανέλαβε αυτή τη θέση.

«Είμαι υποψήφια για να αντικαταστήσω την Γκίνσμπουργκ στην έδρα, αλλά κανείς ποτέ δεν θα πάρει τη θέση της. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων για το μονοπάτι που εκείνη χάραξε και τη ζωή που έζησε», είπε, σημειώνοντας ότι θα ήταν τιμή για μια ζωή να υπηρετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Παράλληλα, υπογράμμισε τις νέες προοπτικές που θα μπορούσε να φέρει η ίδια, όπως το ότι είναι η πρώτη μητέρα παιδιών σχολικής ηλικίας που υπηρετεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Μπάρετ, που είναι μητέρα επτά παιδιών περιέγραψε επίσης τη σύνδεση και την αφοσίωση στην οικογένειά της. «Είμαι συνηθισμένη να είμαι σε ομάδα των εννιά, την οικογένειά μου. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για μένα και είμαι τόσο περήφανη που τους έχω πίσω μου», είπε.

Παρά τις θυσίες που θα κληθεί να κάνει έναντι της οικογένειάς της, η Μπάρετ είπε ότι αισθάνθηκε μεγάλη τιμή από τον διορισμό του Ντόνλαντ Τραμπ, τον οποίο αποδέχτηκε επειδή «πιστεύει βαθιά στο κράτος δικαίου και στη θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο έθνος μας».

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι Αμερικανοί «αξίζουν ένα ανεξάρτητο Ανώτατο Δικαστήριο που ερμηνεύει το Σύνταγμα και τους νόμους όπως είναι γραμμένοι».

«Και πιστεύω ότι μπορώ να υπηρετήσω την πατρίδα μου παίζοντας αυτό το ρόλο».

Η ίδια, περιέγραψε τη διαδικασία που χρησιμοποιεί όταν εξετάζει επιχειρήματα και γράφει απόψεις. Όπως είπε, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ίδιο πρότυπο, εάν επιβεβαιωθεί ο διορισμός της στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Σε κάθε υπόθεση, εξέτασα προσεκτικά τα επιχειρήματα που παρουσίασαν οι διάδικοι, συζήτησα τα ζητήματα με τους συναδέλφους μου στο δικαστήριο και έκανα ό,τι μπορώ για να επιτύχω το αποτέλεσμα που απαιτείται από τον νόμο, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις μου. Προσπαθώ να έχω πάντα στο μυαλό μου ότι, ενώ το δικαστήριό μου αποφασίζει χιλιάδες υποθέσεις ετησίως, κάθε υπόθεση είναι η πιο σημαντική για τα εμπλεκόμενα μέρη.

»Σε τελική ανάλυση, οι υποθέσεις δεν μοιάζουν με καταστατικά. Οι υποθέσεις γίνονται για τα μέρη που προτίθενται να κερδίσουν ή να χάσουν στον πραγματικό κόσμο, συχνά μέσω της ελευθερίας ή του βιοπορισμού τους. Όταν γράφω μια γνώμη για την επίλυση μιας υπόθεσης, διαβάζω κάθε λέξη από την προοπτική των χαμένων», είπε στους νομοθέτες και συνέχισε:

«Αναρωτιέμαι πώς θα έβλεπα την απόφαση, αν ένα από τα παιδιά μου ήταν στην αντίδικη πλευρά. Παρόλο που δεν θα ήθελα το αποτέλεσμα, θα καταλάβαινα ότι η απόφαση ήταν αρκετά αιτιολογημένη και θεμελιωμένη νομικά; Αυτό είναι το πρότυπο που έθεσα για μένα σε κάθε περίπτωση και είναι το πρότυπο που θα ακολουθήσω όσο είμαι δικαστής σε οποιοδήποτε δικαστήριο».

Κλείνοντας, η Μπάρετ δεσμεύτηκε «να εκπληρώσω πιστά και αμερόληπτα τα καθήκοντά μου στον αμερικανικό λαό» ως δικαιοσύνη του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ευχαρίστησε τέλος όλους τους πολίτες που της έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης, μετά την υποψηφιότητά της.

«Πιστεύω στη δύναμη της προσευχής και ενθουσιάστηκα όταν άκουσα ότι τόσοι άνθρωποι προσεύχονταν για μένα», σημείωσε.

Οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται σθεναρά στον διορισμό της Μπάρετ

Η ακρόαση για την Μπάρετ, που θα διαρκέσει τέσσερις μέρες, ξεκίνησε με γερουσιαστές να κάνουν εναρκτήριες δηλώσεις.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που είναι πρόεδρος της επιτροπής, άρχισε την ομιλία του αποτίνοντας φόρο τιμής στην Γκίνσμπουρκ και είπε πως η Μπάρετ, μια συντηρητική εφέτης, θα ήταν μια «άξια διάδοχος».

«Θα είναι μια μακρά εβδομάδα γεμάτη αντεγκλήσεις», προέβλεψε ο Γκράχαμ και πρόσθεσε. «Ας την κάνουμε σεβαστική. Ας την κάνουμε απαιτητική. Ας θυμόμαστε, ο κόσμος παρακολουθεί».

Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 53-47 εδρών στη Γερουσία, άρα η επιβεβαίωση της Μπάρετ μοιάζει σχεδόν βέβαιη, όπως παραδέχθηκε ο Γκράχαμ.

«Πιθανόν δεν πρόκειται για το να πείσουμε ο ένας τον άλλον, εκτός αν κάτι πραγματικά δραματικό συμβεί. Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί θα ψηφίσουν 'ναι' και όλοι οι Δημοκρατικοί 'όχι’», είπε ο Γκράχαμ.

Ο Γκράχαμ παραδέχθηκε πως οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν αρνηθεί, πριν από τέσσερα χρόνια, να αποφανθούν επί της προτεινόμενης από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα υποψηφιότητας για την κάλυψη μιας κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή ήταν εκλογική χρονιά, και πως κανένας υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε μια διαδικασία επικύρωσης τόσο κοντά στη διεξαγωγή εκλογών.

Η ακρόαση είναι ένα σημαντικό βήμα πριν από μια τελική ψηφοφορία από την ολομέλεια της Γερουσίας έως τα τέλη Οκτωβρίου για τον διορισμό της στην ισόβια θέση στο δικαστήριο.

Η επικύρωση του διορισμού της θα δημιουργήσει μια συντηρητική πλειοψηφία 6-3 στο δικαστήριο και μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις ανάκλησης δικαιωμάτων στην άμβλωση, διεύρυνσης των θρησκευτικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος οπλοκατοχής και έγκρισης υποστηριζόμενων από τους Ρεπουμπλικανούς περιορισμών ψήφου, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Τα «αγκάθια»

Οι Δημοκρατικοί επικεντρώνουν μέχρι τώρα την κριτική τους στον ενδεχομένως ζωτικό ρόλο της Μπάρετ σε μια υπόθεση που εκκρεμεί έναντι του Ανώτατου Δικαστηρίου στην οποία ο Τραμπ και πολιτείες των οποίων ηγούνται Ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν να ακυρώσουν το νόμο για την υγειονομική περίθαλψη, ο οποίος αποκαλείται συχνά Obamacare.

Μια σημαντική πρόνοια του νόμου αυτού απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να αρνούνται την κάλυψη σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα θέματα υγείας.

Οι Δημοκρατικοί έχουν καλέσει την Μπάρετ να εξαιρέσει τον εαυτό της από την υπόθεση, επικαλούμενοι σύγκρουση συμφερόντων επειδή ο Τραμπ έχει ζητήσει την κατάργηση του νόμου.

Έχουν ζητήσει επίσης να απόσχει από οποιεσδήποτε υποθέσεις έχουν σχέση με τις προεδρικές εκλογές επειδή ο Τραμπ έχει πει ότι το δικαστήριο είναι πιθανό να κληθεί να διευθετήσει θέματα εκλογικών διαφορών.

Ο Τραμπ, που διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον Μπάιντεν, έχει πει ότι αναμένει από το δικαστήριο να αποφασίσει υπέρ του αν επικυρωθεί ο διορισμός της Μπάρετ.

Με βάση τους υπάρχοντες κανόνες, ο κάθε δικαστής έχει τον τελικό λόγο για το αν θα απόσχει ή όχι.

Η Μπάρετ, μια πιστή καθολική που έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην άμβλωση, αναμένεται να αντιμετωπίσει ερωτήσεις των Δημοκρατικών και για το θέμα αυτό. Χριστιανοί συντηρητικοί ακτιβιστές ελπίζουν εδώ και χρόνια ότι το δικαστήριο θα ανατρέψει μια ιστορική απόφαση του 1973 που νομιμοποίησε την άμβλωση σε όλη τη χώρα.

Η Μπάρετ θα δεχθεί ερωτήσεις από τους γερουσιαστές αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη σε ολοήμερες συνεδριάσεις. Η ακρόαση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με εξωτερικούς μάρτυρες να καταθέτουν για τα προσόντα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ