ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Αντιδράσεις μετά την προβολή του βίντεο για την υπόθεση των διαβατηρίων

Κύπρος: Αντιδράσεις μετά την προβολή του βίντεο για την υπόθεση των διαβατηρίων
Pixabay

Την αντίδραση της κυπριακής κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, στο οποίο απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης να διαπραγματεύεται την πολιτογράφιση Κινέζου καταδικασθέντα για ξέπλυμα χρήματος, ενώ σε αυτό διακρίνονται επίσης ο μέχρι πρότινος βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης να δίνουν πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας.

Δύο δημοσιογράφοι του καναλιού υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές και κατέγραψαν τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να επικαλείται την ιδιότητά του ζητώντας εχεμύθεια για το θέμα, ενώ σε παρόμοιο ύφος κινούνται και τα λεγόμενα των άλλων δύο, καθώς στο βίντεο καταγράφονται φράσεις όπως «αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο» και «αυτή είναι η Κύπρος».

Πολίτες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης και τερματισμό της διαφθοράς στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, νέους τριγμούς προκαλεί βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, στο οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, πριν από δύο ημέρες, απαιτεί από τους δημοσιογράφους να μην του υποβάλλουν οποιοδήποτε ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα.

Σάλος στην Κύπρο: Τέλος στα «χρυσά διαβατήρια» μετά από αποκαλύψεις

Καταργείται το πρόγραμμα παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε χθες η κυπριακή κυβέρνηση υπό το βάρος των αποκαλύψεων για διαφθορά.

Ντοκιμαντέρ του Al Jazzera, που δείχνει τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιβάνη να εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου, προκάλεσαν σάλο.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου ενώ εξηγώντας τους λόγους αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ