ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Κρεμλίνου μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την υπόθεση Ναβάλνι

Οργή Κρεμλίνου μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την υπόθεση Ναβάλνι
AP Photo/Dmitry Serebryakov

Την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η ανακοίνωση της λίστας κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιλαμβάνει έξι υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους αλλά και ένα ερευνητικό ινστιτούτο, για τον ρόλο που υποστηρίζεται ότι διαδραμάτισαν στην υπόθεση Ναβάλνι.

Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή ανακοίνωση για τις κυρώσεις, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση της ΕΕ, κάτι που συνιστά «έλλειψη λογικής» καθώς και ένα «ηθελημένο μη φιλικό βήμα».

«Προς μεγάλη λύπη μας, πρόκειται για μια ηθελημένα μη φιλική κίνηση προς τη Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης καταστρέφει της σχέσεις με τη χώρα μας. Η Μόσχα χωρίς αμφιβολία θα αναλύσει την κατάσταση και θα δράσει ανάλογα με τα συμφέροντά της», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι το «αυτό που κάνει την απόφαση ακόμη χειρότερη είναι η απόλυτη έλλειψη λογικής σε αυτή».

Στη λίστα της ΕΕ, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, περιλαμβάνεται ο πρώτος προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας, Σεργκέι Κιριλένκο, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας, Πάβελ Ποπόφ και Αλεξέι Κριβορούτσκο.

«Η χρήση χημικών όπλων αποτελεί σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις Ρωσικές ομοσπονδιακές Αρχές να συνεργαστούν πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων προκειμένου να εξασφαλιστεί μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι υιοθετεί και το ίδιο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ κατηγόρησε την τελευταία για «ριψοκίνδυνη και κακόβουλη συμπεριφορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ