Κορωνοϊός – Βρετανία: Αυστηρότερα μέτρα στο Λονδίνο από το Σάββατο
Ανανεώθηκε:
Αυστηρότερους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού στο Λονδίνο θα επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων.
Η πρωτεύουσα, είπε, θα εισέλθει σύντομα στο «δεύτερο στάδιο» ή στο «υψηλό επίπεδο» με βάση το σύστημα τριών επιπέδων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από το «πρώτο στάδιο» ή «μεσαίου κινδύνου» επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.
Στο επίπεδο αυτό περιλαμβάνονται μέτρα όπως περιορισμός στις συγκεντρώσεις εντός της κάθε οικίας, συγκεντρώσεις έως έξι ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και κλείσιμο των εστιατορίων και των παμπ από τις 22:00 το βράδυ.
Τα μέτρα αυτά δεν είναι εύκολα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας, τα ποσοστά μόλυνσης στο Λονδίνο αυξάνονται δραματικά και η απειλή παραμένει σοβαρή είπε ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι θα τεθούν σε ισχύ στις 00:01 του Σαββάτου.
Πρέπει να δράσουμε τώρα και να λάβουμε αμετάκλητες αποφάσεις, η ετεροχρονισμένη δράση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους και τα πράγματα θα χειροτερέψουν, είπε.
Οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για να αποφευχθεί μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή μελλοντικά, τόνισε και ζήτησε οι ενέργειες να είναι όσο πιο στοχευμένες γίνεται.
Σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού στο Μάντσεστερ και στο Λάνκασιρ, ενώ οι τοπικές αρχές του Έσεξ και του Έλμπριτζ επίσης αποφάσισαν την αύξηση του επιπέδου συναγερμού.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν έκανε δηλώσεις έπειτα από συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο ιός «εξαπλώνεται ραγδαία σε κάθε γωνιά της πόλης μας», είπε.
Το Λονδίνο θα φθάσει σύντομα στα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά μέσο όρο με αρκετές κοινότητες να έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το όριο.
Ο Καν δήλωσε επίσης ότι έχει ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι το Λονδίνο θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ο δήμαρχος Λονδίνου διευκρίνισε ότι θέλει περισσότερη δράση, περιλαμβανομένου ενός εθνικού lockdown τύπου «διακοπής κυκλώματος» που, όπως πρόσθεσε, θα μπορούσε να «σώσει χιλιάδες ζωές, να μειώσει τα κρούσματα του ιού σε διαχειρίσιμα επίπεδα και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο ώστε επιτέλους να πάρει τον έλεγχο του αποτυχημένου συστήματος διάγνωσης και ιχνηλάτησης».
Το Λονδίνο, σημείωσε, «έχει μπροστά του ένα δύσκολο χειμώνα...αλλά όπως πάντα συνέβη στη σπουδαία ιστορία της πόλης μας, το ξέρω ότι αν συνεργαστούμε θα βγούμε από αυτή την μαύρη περίοδο».