ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Aυστηρά περιοριστικά μέτρα σε Λονδίνο και Παρίσι στην μάχη κατά της πανδημίας

Κορωνοϊός:  Aυστηρά περιοριστικά μέτρα σε Λονδίνο και Παρίσι στην μάχη κατά της πανδημίας
(AP Photo/Michel Spingler)

Δύο από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, το Παρίσι και το Λονδίνο, λαμβάνουν πιο αυστηρά μέτρα ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο Παρίσι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, και συγκεκριμένα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες. Όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης «θα πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο», πρόσθεσε ο Μακρόν. Σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 135 ευρώ και 1.500 ευρώ εάν επαναληφθεί.

Εκτός από το Παρίσι, οι περιορισμοί θα ισχύσουν επίσης στη Γκρενόμπλ, τη Λιλ, τη Λιόν, την Τουλούζη και άλλες πόλεις.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο εξής εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας).

«Σκοπός είναι να μειωθούν οι ιδιωτικές επαφές, που είναι οι πιο επικίνδυνες επαφές», είπε ο Μακρόν.

Σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, είπε ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Εξαιρούνται ασφαλώς οι οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Αυστηρότερα μέτρα και στο Λονδίνο

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού στο Λονδίνο.

Η πρωτεύουσα θα εισέλθει από το Σάββατο στο «δεύτερο στάδιο» ή στο «υψηλό επίπεδο» με βάση το σύστημα τριών επιπέδων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από το «πρώτο στάδιο» ή «μεσαίου κινδύνου» επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο επίπεδο αυτό περιλαμβάνονται μέτρα όπως περιορισμός στις συγκεντρώσεις εντός της κάθε οικίας, συγκεντρώσεις έως έξι ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και κλείσιμο των εστιατορίων και των παμπ από τις 22:00 το βράδυ. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο γίνεται.

«Ξέρουμε από το πρώτο κύμα ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και να θέσει σε τεράστια πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επομένως πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε την ανάγκη για σκληρότερα μέτρα αργότερα», είπε ο Χάνκοκ.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν σε δηλώσεις του είπε ότι ο ιός «εξαπλώνεται ραγδαία σε κάθε γωνιά της πόλης μας», προειδοποιώντας ότι το Λονδίνο θα φθάσει σύντομα στα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά μέσο όρο με αρκετές κοινότητες να έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το όριο.

Ο δήμαρχος Λονδίνου διευκρίνισε ότι θέλει περισσότερη δράση, περιλαμβανομένου ενός εθνικού lockdown τύπου «διακοπής κυκλώματος» που, όπως πρόσθεσε, θα μπορούσε να «σώσει χιλιάδες ζωές, να μειώσει τα κρούσματα του ιού σε διαχειρίσιμα επίπεδα και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο ώστε επιτέλους να πάρει τον έλεγχο του αποτυχημένου συστήματος διάγνωσης και ιχνηλάτησης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τον χάρτη των τριών επιπέδων συναγερμού στη χώρα την Τετάρτη, δίνοντας έμφαση σε τοπικούς περιορισμούς, αλλά αντιτάχθηκε στα αιτήματα της αντιπολίτευσης περί εθνικού lockdown τύπου «διακοπής κυκλώματος».

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 18.980 νέα κρούσματα της COVID-19 και 138 θανάτους, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών από τότε που διαγνώστηκαν με τον κορωνοϊό.

Τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν από 19.724 που ήταν μια μέρα νωρίτερα, ενώ ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε σταθερός.

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στη Γερμανία

Η Γερμανία επιβάλει επίσης αυστηρότερους περιορισμούς σε τοποθεσίες που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι νιώθει «άβολα» με την αύξηση κρουσμάτων στη χώρα.

Μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν από το Σάββατο στις 23.00 στην πόλη του Βερολίνου και άλλες μεγάλες γερμανικές πόλεις, ενώ οι συναθροίσεις περιορίζονται στα 10 άτομα.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμόζονται σε όποια περιοχή εντοπίζονται τουλάχιστον 35 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα επτά ημερών. Περεταίρω μέτρα θα λαμβάνονται εάν ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τις 50 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

London and Paris bring in strict new rules as cases surge across Europe

By Emma Reynolds, Eva Tapiero and Amy Cassidy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ