ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στις 22 Οκτωβρίου η ψηφοφορία για τον διορισμό Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Στις 22 Οκτωβρίου η ψηφοφορία για τον διορισμό Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο
Stefani Reynolds/Pool via AP

Ένα βήμα πιο κοντά στην επικύρωση του διορισμού της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ βρίσκεται η Γερουσία, που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, με την Επιτροπή Δικαιοσύνης να προγραμματίζει τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας στις 22 Οκτωβρίου, παρά τις ενστάσεις των Δημοκρατικών.

Η Μπάρετ αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου Τραμπ για την πλήρωση μιας κενής δικαστικής έδρας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η χθεσινή, τέταρτη και τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στην αναφερόμενη επιτροπή της Γερουσίας, ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις εξωτερικών ειδικών.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν σε αυτό που χαρακτήρισαν βεβιασμένη φύση της διαδικασίας και παραπονέθηκαν ότι η Μπάρετ παρέκαμψε ερωτήσεις σχετικά με το εύρος των προεδρικών εξουσιών, τις αμβλώσεις, την κλιματική αλλαγή, τα εκλογικά δικαιώματα, αλλά και το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare).

Την Τρίτη η δικαστής που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει για να διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν έχει δεσμευτεί απέναντι στο Λευκό Οίκο, για το πώς θα αποφασίσει αναφορικά με το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) ή σε υποθέσεις που σχετίζονται με τις εκλογές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στοχεύουν στη διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Γερουσίας στα τέλη Οκτωβρίου, μετά τη ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ