ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Νέα Ζηλανδία: Ισχυρή εντολή ζήτησε η απερχόμενη Τζασίντα Άρντερν

Εκλογές στη Νέα Ζηλανδία: Ισχυρή εντολή ζήτησε η απερχόμενη Τζασίντα Άρντερν
(AP Photo/Mark Baker)

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν κάλεσε σήμερα τους Νεοζηλανδούς να της δώσουν μια ισχυρή εντολή στις αυριανές βουλευτικές εκλογές στη χώρα της, υποσχόμενη ταχύτερη ανάκαμψη από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, την ώρα που η ηγέτιδα του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης Τζούντιθ Κόλινς επιχειρηματολογεί ότι είναι σε καλύτερη θέση από εκείνη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις από την πανδημία της COVID19 στη Νέα Ζηλανδία.

Η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε η Άρντερν την κρίση με τον SARS-CoV-2 της εξασφάλισε ένα ασφαλές προβάδισμα στις εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, Σάββατο, στη Νέα Ζηλανδία, μολονότι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενδέχεται να χρειαστεί την υποστήριξη του κόμματος των Πρασίνων για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης που διεξήχθη στη χώρα, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξαν μείωση της υποστήριξης προς την Άρντερν, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να μπορεί να της στερήσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει μόνη της τη χώρα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή του Newshub-Reid, η υποστήριξη προς το Εργατικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού μειώθηκε κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 45,8% σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση.

Παράλληλα το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα της Κόλινς ανέβηκε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα στο 31,1%, ενώ το Κόμμα των Πρασίνων, που είναι πιθανός εταίρος των Εργατικών σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, εξασφάλισε 6,3%.

«Αν θέλετε ρυθμό και ταχύτητα να μας δώσετε μια ισχυρή εντολή», δήλωσε η 40χρονη Άρντερν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον Radio New Zealand, την ώρα που το διψήφιο προβάδισμα των κυβερνώντων Εργατικών στις δημοσκοπήσεις τους εξασφαλίζει μια άνετη νίκη έναντι του κύριου αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος, ενώ η υποστήριξη προς τους Πρασίνους παραμένει σταθερή.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις προβλέπουν παράλληλα την κατάρρευση του εθνικιστικού κόμματος Πρώτα η Νέα Ζηλανδία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ουίνστον Πίτερς, που είναι ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος των Εργατικών.

Αν το Εργατικό Κόμμα πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη στις αυριανές εκλογές, θα είναι το πρώτο που θα κυβερνήσει μόνο του τη Νέα Ζηλανδία από το 1996, όταν άλλαξε το εκλογικό της σύστημα σε μικτό αναλογικό.

Ένας συνασπισμός Εργατικών και Πρασίνων θα αποτελέσει την πρώτη κυβέρνηση με αριστερές καταβολές που αναλαμβάνει τα ηνία στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με την ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος να προειδοποιεί ότι το σενάριο αυτό σημαίνει περισσότερους φόρους και ένα περιβάλλον εχθρικό στις επιχειρήσεις.

Η 61χρονη Κόλινς επιχειρηματολογεί ότι είναι σε καλύτερη θέση από την Άρντερν για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Και οι δύο έχουν διοργανώσει για σήμερα περιοδείες σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τη μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ανέρχονται σε 14%.

Μολονότι η Νέα Ζηλανδία έχει επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς ζωής, τα σύνορά της παραμένουν κλειστά, ο τουριστικός της τομέας αιμορραγεί και οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια ύφεση που θα έχει διάρκεια.

Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 12,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους βυθιζόμενη στα χαμηλότερα επίπεδά της από την Μεγάλη Ύφεση, ενώ το χρέος της αναμένεται να εκτοξευτεί στο 56%.

Η Άρντερν έχει δεσμευτεί να αυξήσει τους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα, ενώ η Κόλινς έχει υποσχεθεί βραχυπρόθεσμες περικοπές φόρων. Ωστόσο πέραν αυτής, λίγες είναι οι σημαντικές διαφορές στην πολιτική τους.

«Η σχετική έλλειψη διαφορών όσον αφορά την πολιτική τους σημαίνει ότι η περισσότερη συζήτηση γίνεται γύρω από την ικανότητά τους -ποιο κόμμα και ποια ηγέτιδα θεωρείται πιο αξιόπιστη 'για να κάνει τη δουλειά'», δήλωσε ο Τζέφρι Μίλερ, αναλυτής του πολιτικού ιστοτόπου Democracy Project.

Η Άρντερν αγωνίζεται να απορρίψει τις επικρίσεις ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της για μεταμορφωτικές αλλαγές, παρά το διεθνές προφίλ της και τη δημοτικότητά της εντός της χώρας της για την συμπόνια με την οποία αντιμετώπισε κρίσεις, όπως το μακελειό στο Κράισττσερτς και η έκρηξη ηφαιστείου, πέραν της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Αν θέλουμε ειλικρινά να σιγουρευτούμε ότι αυτό που κάνουμε για την παιδική φτώχεια και την κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα πυροτέχνημα τριών ετών, πρέπει να εξασφαλίσω ότι είναι βιώσιμο», δήλωσε η Άρντερν, για να καταλήξει: «Πρόκειται για προβλήματα δεκαετιών και εγώ χρειάζομαι περισσότερα από τρία χρόνια για να τα λύσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ