ΚΟΣΜΟΣ

«Προετοιμαστείτε - Ο χρόνος τελειώνει»: Δραματικό μήνυμα κυβέρνησης προς επιχειρήσεις ενόψει Brexit

«Προετοιμαστείτε - Ο χρόνος τελειώνει»: Δραματικό μήνυμα κυβέρνησης προς επιχειρήσεις ενόψει Brexit
AP Photo/Francisco Seco

Να εντατικοποιήσουν τις προετοιμασίες τους για μία αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, όταν η μεταβατική περίοδος τερματιστεί, παροτρύνει τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση της Βρετανίας δηλώνοντας, μέσω εκστρατείας, ότι «ο χρόνος τελειώνει».

Οι συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας διακόπηκαν με αλληλοκατηγορίες την προηγούμενη εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν την ανάγκη συμβιβασμού για την άλλη πλευρά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος συνέχισης των συζητήσεων και ότι τώρα είναι καιρός για την προετοιμασία μιας εξόδου χωρίς εμπορική συμφωνία.

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ δήλωσε εξάλλου την Κυριακή πως η πόρτα είναι ακόμη μισάνοιχτη για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Ο Τζόνσον και ο Γκόουβ θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία με στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων μέσα στην εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ 200.000 έμποροι θα λάβουν μία επιστολή για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των τελωνείων, αλλά και τους κανόνες φορολογίας.

Με τη βρετανική οικονομία ήδη επηρεασμένη από την, μία αποτυχία στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ σίγουρα θα ενισχύσει τον πόνο των βρετανικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση του CNNi Business η οποία βασίζεται σε προβλέψεις από το Citi και το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS), μια μη συμφωνία θα προκαλούσε αναταράξεις στο εμπόριο τη στιγμή που η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη της χρονιάς, αφαιρώντας από τη βρετανική οικονομικά περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σε σχέση με το σενάριο επίτευξης μίας περιορισμένης συμφωνίας, σύμφωνα.

Επιπλέον Citi και IFS εκτιμούν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 9,4% φέτος. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το 1921, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι πρόσθετοι περιορισμοί που τίθενται σε ισχύ θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Με μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ανακάμψει με ανάπτυξη 4,6% το 2021 πριν χάσει κάποια δυναμική μεταξύ 2022 και 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της IFS και της Citi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ