ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός καλεί την Τουρκία να μειώσει τις προσφυγικές ροές σε μηδενικό επίπεδο

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός καλεί την Τουρκία να μειώσει τις προσφυγικές ροές σε μηδενικό επίπεδο
EUROKINISSI/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Να μειώσει σε μηδενικό επίπεδο τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τις ακτές της με κατεύθυνση την Ευρώπη, κάλεσε την Τουρκία ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα, τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα ώστε να εφαρμόσει την συμφωνία βάσει της οποίας οφείλει να περιορίσει τις αφίξεις.

“Πρέπει να μειώσουμε τις ροές σε ένα επίπεδο απ’ όπου μπορούμε να διακρίνουμε το μηδέν. Πρέπει (το επίπεδο αυτό) να είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση τα σημερινά επίπεδα. Πρέπει να διακρίνουμε το μηδέν, εγώ δεν μπορώ να διακρίνω το μηδέν κοιτώντας τα σημερινά επίπεδα” τόνισε ο Ρούτε σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και άλλα δύο μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

“Δεν μπορούμε να πετύχουμε το απόλυτο μηδέν αλλά τουλάχιστον να μειώσουμε τους αριθμούς σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με το πού βρισκόμαστε σήμερα”, σημείωσε.

“Τη Δευτέρα, το λιγότερο που ελπίζω ότι θα πετύχουμε είναι να συμφωνήσουμε, η Τουρκία και η ΕΕ, προκειμένου να επιταχύνουμε τη διαδικασία επανεισδοχής υπηκόων μιας τρίτης χώρας και οικονομικών μεταναστών” τόνισε ο Ρούτε και πρόσθεσε:

“Θεωρώ ότι αυτό θα ήταν το ελάχιστο αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε”.

“Κι ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σχετικά με την επανεγκατάσταση: ότι για ένα διάστημα 2 εβδομάδων θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ότι οι ροές (προσφύγων) που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα πραγματικά μειώνονται με τα μηδενικά επίπεδα να είναι ορατά, ώστε να είναι δυνατό για την ΕΕ να ξεκινήσει μια πιο φιλόδοξη διαδικασία επανεγκατάστασης. Επομένως αυτό είναι ένα ελάχιστο αποτέλεσμα και ένα αποτέλεσμα που θα προτιμούσαμε”, κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ