ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στην Ιταλία: Έρευνα για το «νεκροταφείο εμβρύων» που διαπομπεύει γυναίκες

Θρίλερ στην Ιταλία: Έρευνα για το «νεκροταφείο εμβρύων» που διαπομπεύει γυναίκες
AP Photo/Gregorio Borgia

Έρευνες διεξάγει η ιταλική εισαγγελία και η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων μετά το μακάβριο θέαμα ενός αυτοσχέδιου «νεκροταφείου», διάσπαρτο με σταυρούς με ονόματα γυναικών που απέβαλαν ή υποβλήθηκαν σε άμβλωση.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν το θέαμα ως μια απαράδεκτη καταπάτηση της ιδιωτικότητας των γυναικών, η οποία προστατεύεται με νόμο από το 1978, όταν και νομιμοποιήθηκε η άμβλωση.

Οι σταυροί εμφανίστηκαν σε νεκροταφείο της Ρώμης τον περασμένο μήνα.

Η ισχύουσα νομοθεσία απαιτεί την ταφή εμβρύων μεγαλύτερων των 20 εβδομάδων, ωστόσο οι διαμαρτυρόμενες γυναίκες κατήγγειλαν ότι ουδέποτε συναίνεσαν στις ταφές και στην αναγραφή του δικού τους ονόματος επάνω στους σταυρούς.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα όταν μία γυναίκα έγραψε στο Facebook ότι βρήκε το όνομά της σε σταυρό στο νεκροταφείο Φλαμίνιο της Ρώμης. Η περίπτωσή της δεν ήταν η μόνη.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών Differenza Donna λέει ότι μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει 1.000 τέτοιους τάφους στο νεκροταφείο αυτό.

Οι σταυροί είναι ακατέργαστα ξύλινα ή σιδερένια πηχάκια, και μερικοί από τους τάφους είναι διακοσμημένοι με βρώμικα λούτρινα ζωάκια ή διαλυμένα παιχνίδια.

«Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό που βίωσα, ανακάλυψα έναν τάφο με το όνομά μου» έγραψε η γυναίκα, περιγράφοντας την τραγική εμπειρία της τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν διαπίστωσε ότι η καρδιά του εμβρύου της δεν αναπτυσσόταν σωστά και σε περίπτωση που δεν προχωρούσε σε διακοπή κύησης, θα υπήρχε κίνδυνος και για τη δική της ζωή.

«Κάποιος, χωρίς την έγκρισή μου, πήρε το έμβρυο, το έθαψε και έγραψε το όνομά μου και το όνομα της οικογένειάς μου στον σταυρό», είπε η κοπέλα, το μικρό όνομα της οποίας είναι Φραντσέσκα.

Η νομική προσφυγή της οργάνωσης Differenza Donna αναφέρει ότι ο νόμος του 1978 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις επιτάσσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των γυναικών και ότι οι άγνωστοι δράστες παραβίασαν τη διάταξη αυτή.

Επίσης, κάποιες από τις γυναίκες δεν ήταν χριστιανές, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί και η θρησκευτική ελευθερία τους.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στη Βουλή, με βουλευτές να ζητούν εξηγήσεις από τις υγειονομικές Αρχές.

Η πρώην υπουργός Υγείας Λίβια Τούρκο κατά την επίσκεψή της στο νεκροταφείο είπε:

«Για μένα, ο σταυρός είναι σύμβολο αγάπης. Η χρήση του σταυρού ως μια βίαιη κίνηση προς μια γυναίκα που βίωσε μία αποβολή με αποτέλεσμα να υποφέρει, είναι μια βλασφημία που εξευτελίζει τις γυναίκες και παραμορφώνει την έννοια του σταυρού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ