ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Έκαναν το εμβόλιο της γρίπης και πέθαναν – Ανησυχία για το σκεύασμα

Νότια Κορέα: Έκαναν το εμβόλιο της γρίπης και πέθαναν – Ανησυχία για το σκεύασμα
AP Photo/Ahn Young-joon

Κατηγορηματικές είναι οι Αρχές στη Νότια Κορέα ότι ο  θάνατος ενός 17χρονου και ακόμη τουλάχιστον 31 ανθρώπων δεν συνδέονται με το εμβόλιο κατά της γρίπης που έκαναν λίγο πριν πεθάνουν, μια εξέλιξη που έχει πυροδοτήσει έντονη ανησυχία ανάμεσα στους πολίτες της χώρας.

Το κρατικό πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζεται κανονικά και μέχρι στιγμής 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με το BBC.

Το 17χρονο αγόρι ήταν ανάμεσα στους πρώτους που πέθαναν αφού έλαβαν το εμβόλιο. Τώρα το σύστημα υγείας της χώρας λέει ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο ότι το εμβόλιο ήταν που προκάλεσε τον θάνατό του.

Ο πρωθυπουργός Τσανγκ Σι-κιγούν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες εκείνων που πέθαναν, ζητώντας διεξοδική έρευνα για την ακριβή αιτία θανάτων. Ωστόσο, επανέλαβε ότι τα εμβόλια είναι απίθανο να είναι ο λόγος.

«Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί είπαν ότι υπήρχε μικρή πιθανότητα ότι οι πυροβολισμοί και οι θάνατοι σχετίζονται, αλλά πολλοί πολίτες παραμένουν ανήσυχοι», είπε.

Το πρόγραμμα είχε ανασταλεί για τρεις εβδομάδες, αφού διαπιστώθηκε ότι περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, που έπρεπε να ψύχονται, εκτέθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου ενώ μεταφέρονταν σε ιατρική εγκατάσταση.

Η Νότια Κορέα προμηθεύεται εμβόλια της γρίπης από διάφορες πηγές, ανάμεσά τους τις κατασκευάστριες GC Pharma, SK Bioscience, Ilyang Pharmaceutical Co (Νότια Κορέα), τη Sanofi (Γαλλία) και τη Glaxosmithkline (Ηνωμένο Βασίλειο). Τα διανέμουν οι LG Chem και Boryung Biopharma Co. Ltd., θυγατρική της Boryung Pharm Co. Ltd., μεταξύ άλλων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ