ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Συμφωνία για «μόνιμη» κατάπαυση πυρός

Λιβύη: Συμφωνία για «μόνιμη» κατάπαυση πυρός
AP Photo/Alexandre Meneghini

Σε συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης» έφτασαν τα αντιμαχόμενα μέρη, όπως ανακοίνωσε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, μέσω Facebook.

Αν και οι λεπτομέρεις της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, οι δύο πλευρές συμμετείχαν το πρωί της Παρασκευής σε τελετή υπογραφής στη Γενεύη.

Στην ανακοίνωσή τους, μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη, δημοσίευσαν και live βίντεο με την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

«Οι συνομιλίες της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 στη Γενεύη σήμερα καταλήγουν σε ένα ιστορικό επίτευγμα καθώς οι ομάδες της Λιβύης φτάνουν σε μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη Λιβύη. Αυτό το επίτευγμα είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη στη σελίδα του στο Facebook.

«Ο δρόμος για μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης πυρός ήταν συχνά μακρύς και δύσκολος», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου η απεσταλμένη του ΟΗΕ Στεφανί Τούρκο Γουίλιαμς.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτύχει στον «τερματισμό των δεινών των κατοίκων της Λιβύης και θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους λόγω των συγκρούσεων να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Όλοι οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη εντός τριών μηνών το πολύ από την Παρασκευή, δήλωσε η Γουίλιαμς.

Την Παρασκευή, εμπορικό επιβατικό αεροπλάνο πέταξε πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, προς την ανατολική πόλη της Βεγγάζης για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, μετά τις συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της χώρας.

Οι πτήσεις μεταξύ τους είχαν σταματήσει το καλοκαίρι του 2019 μετά από βομβαρδισμό από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του αεροδρομίου της Τρίπολης στη Μίτιγκα.

Η Λιβύη βρίσκεται εδώ και χρόνια έρμαιο του εμφυλίου πολέμου.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ