ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Η ΕΕ καλεί σε πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Λιβύη: Η ΕΕ καλεί σε πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Francisco Seco

Να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης» ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. 

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ.

«Ξέρουμε πολύ καλά πως η εφαρμογή θα είναι πιο δύσκολη από τις διαπραγματεύσεις γι' αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε.

Όμως η επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων είναι «μια προϋπόθεση που τίθεται από την ΕΕ για τη στήριξη που έχουμε υποσχεθεί», υπενθύμισε.

«Αυτές οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης», επέμεινε.

Η ΕΕ έχει εξαρτήσει την οικονομική και πολιτική στήριξή της προς τη Λιβύη από τρεις προϋποθέσεις: μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου και την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου.

«Όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες, θα δώσουμε συνέχεια στις δεσμεύσεις μας. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει πιο γρήγορα από τη μουσική. Πρέπει να περιμένουμε», σχολίασε.

Η ΕΕ εξετάζει κυρίως το ενδεχόμενο να διορίσει έναν Eυρωπαίο ειδικό αντιπρόσωπο για να συνοδεύσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Ερντογάν: «Η συμφωνία στερείται αξιοπιστίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε σήμερα τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Λιβύη, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ