ΚΟΣΜΟΣ

«Πονοκέφαλος» για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα: Στον «αέρα» το συνέδριο για νέο αρχηγό

«Πονοκέφαλος» για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα: Στον «αέρα» το συνέδριο για νέο αρχηγό
AP Photo/Markus Schreiber

Η διοργάνωση του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), στο οποίο θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός και πιθανότατα υποψήφιος καγκελάριος για τις εκλογές του φθινοπώρου του 2021, προκαλεί «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του κόμματος, η οποία, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του προεδρείου, θα εξετάσει τρία πιθανά σενάρια.

Το κρίσιμο συνέδριο είναι προγραμματισμένο για τις 4 Δεκεμβρίου στην Στουτγάρδη, η εξέλιξη ωστόσο του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού δεν φαίνεται να επιτρέπει την συγκέντρωση 1001 συνέδρων, συνεργατών και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Χθες, Κυριακή, το βράδυ η απερχόμενη Πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σε σύσκεψη με ηγετικά στελέχη, με την συμμετοχή και των τριών υποψηφίων για την διαδοχή της, εξέτασε, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), τρία πιθανά σενάρια: την αναβολή του Συνεδρίου για την άνοιξη του 2021, την πραγματοποίησή του με «υβριδικό» τρόπο, με τον συνδυασμό πολλών μικρών περιφερειακών συνεδρίων και μιας διαδικτυακής «συνάντησης» ή την εκλογή του νέου προέδρου με επιστολική ψήφο.

Όπως επισημαίνει το dpa, κατά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία, του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας 'Αρμιν Λάσετ, του πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. του CDU Φρίντριχ Μερτς και του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Bundestag Νόρμπερτ Ρέτγκεν, με την βασική διαφωνία να διαπιστώνεται μεταξύ των δύο πρώτων.

Ο κ. Λάσετ, μιλώντας χθες, Κυριακή, στο ARD, δήλωσε ότι «σε μια εποχή που ζητάμε από τον κόσμο να μην βγαίνει από το σπίτι του, δεν μπορούμε να κάνουμε συνέδριο 1001 ατόμων με φυσική παρουσία».

Προηγουμένως, σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, είχε ταχθεί υπέρ της αναβολής του συνεδρίου για την άνοιξη. Ο κ. Μερτς από την άλλη πλευρά, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος, απορρίπτει το ενδεχόμενο αναβολής του Συνεδρίου και ζητά να προκριθεί η «υβριδική» επιλογή.

Η καγκελάριος και τέως αρχηγός του κόμματος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτή τη συζήτηση, ενώ ο επικεφαλής της Κ.Ο. Ραλφ Μπρινκχάους δήλωσε χθες ότι, όσο ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει, δεν υπάρχει καν η σκέψη για συνέδριο. Ο Τίλμαν Κουμπάν, επικεφαλής της Νεολαίας του CDU, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του κ. Μερτς, ζήτησε να βρεθεί τρόπος εκλογής του νέου προέδρου χωρίς να αναβληθεί το συνέδριο, καθώς, όπως είπε, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι σε λίγους μήνες η κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ