ΚΟΣΜΟΣ

Η πολιτική Τραμπ και Μπάιντεν απέναντι στο κίνημα Black Lives Matter

Η πολιτική Τραμπ και Μπάιντεν απέναντι στο κίνημα Black Lives Matter
ASSOCIATED PRESS

Στις 25 Μαΐου 2020 οι ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μιννεάπολη από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν. Όλα ξεκίνησαν μετά και την καταγγελία ότι ο Φλόιντ είχε χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, για να πληρώσει τρόφιμα που είχε αγοράσει από ένα μανάβικο στο Πάρκο Πάουντερχορν.

Η μοιραία απόπειρα σύλληψης του Φλόιντ, που κατέληξε στη δολοφονία του, καταγράφηκε σε βίντεο από το κινητό ενός περαστικού.

Ο Σόβιν του πατούσε τον λαιμό με το γόνατο για πάνω από οκτώ λεπτά, ενώ άλλοι τρεις συνάδελφοι του αστυνομικού τον είχαν ακινητοποιήσει πλήρως, με τον 46χρονο Αφροαμερικανό να φωνάζει:

«Δεν μπορώ να ανασάνω» (σ.σ. «I can’t breathe»).

Μέσα σε κάτι λιγότερο από έξι λεπτά, το νήμα της ζωής του Φλόιντ θα κοβόταν, ανάβοντας, ωστόσο, για ακόμη μία φορά τη θρυαλλίδα της οργής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δη για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών πολιτών.

Το κίνημα ενάντια στη φυλετική βία, το μίσος και τον ρατσισμό, «Black Lives Matter», που γεννήθηκε το 2013, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν τον Φεβρουάριο του 2012 και τις βίαιες μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη Φέργκιουσον το 2014, επανήλθε στο προσκήνιο.

Η τελευταία φράση του Φλόιντ, «I can’t breathe» έγινε σύνθημα στα χείλη ανθρώπων που έβλεπαν χρόνια τώρα την αστυνομική βία και την καταστολή να στοιχειώνουν τη μεγάλη «Γη της Ελευθερίας και των Γενναίων».

Ωστόσο, η χρονική συγκυρία της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού έχει τη δική της σημασία: το ειδεχθές έγκλημα σημειώθηκε σχεδόν πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με αντιπάλους για το χρίσμα τον νυν πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

«Φορτισμένες» εκλογές

Όπως επισημαίνουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, οι φετινές προεδρικές εκλογές είναι κάτι παραπάνω από «φορτισμένες», καθώς τα πολλαπλά περιστατικά αστυνομικής βίας, δολοφονιών και φυλετικών διακρίσεων δείχνουν να έχουν ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής απέναντι στην κεντρική εξουσία.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, αναμένονται ιδιαίτερα ζωηρές σε θέμα συμμετοχής των ψηφοφόρων, γεγονός που ήδη αποτυπώνεται από την αυξημένη κινητικότητα που υπάρχει στο επίπεδο της επιστολικής ψήφου.

Οι θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το Black Lives Matter

Πηγή: AP Photo / Evan Vucci

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει, είτε μέσω των δημοσίων τοποθετήσεών του, είτε μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ότι το κίνημα Black Lives Matter συνιστά το όχημα για τη διασπορά «τοξικής προπαγάνδας» ιδίως σε ευαίσθητους θεσμούς, όπως τα σχολεία. Ο ίδιος, μάλιστα, αντιτάσσει το σύνθημα «All Lives Matter» (σ.σ. «Όλες οι ζωές έχουν σημασία»).

Ενδεικτικά, σε ομιλία του στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Εθνικού Αρχείου των ΗΠΑ, ο Τραμπ είχε πει χαρακτηριστικά:

«Είμαστε ενάντια στο κίνημα Black Lives Matter, το Σχέδιο 1619. Πρόκειται για μια τοξική προπαγάνδα που στοχεύει το σχολικό περιβάλλον. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν πρόκειται να υποταχθούμε ποτέ στην τυραννία. Θα ανακτήσουμε την ιστορία μας και τη χώρα μας, για τους πολίτες κάθε φυλής, χρώματος, θρησκείας και δόγματος».

Για τον Τραμπ, το κίνημα Black Lives Matter καθοδηγείται από «συμμορίες αριστεριστών».

«Συμμορίες αριστεριστών διέλυσαν αγάλματα των ιδρυτών μας, σύλησαν μνημεία και επιδόθηκαν σε μια καμπάνια βίας και αναρχίας. Είτε πρόκειται για έναν όχλο στο δρόμο, ή την ακύρωση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης, ο στόχος παραμένει ίδιος: Θέλουν να σας κάνουν να σιωπήσετε, να σας τρομάξουν από το να λέτε την αλήθεια και να εκφοβίσουν τους Αμερικανούς, για να εγκαταλείψουν τις αξίες τους», είχε πει ο Τραμπ στην ίδια ομιλία.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο Τραμπ επιχειρεί, με φόντο τις επερχόμενες εκλογές, να τοποθετήσει εαυτόν ως υπερασπιστή της μοναδικότητας των ΗΠΑ έναντι των ακτιβιστών οι οποίοι, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, επιχειρούν να καταστρέψουν την αίσθηση της χώρας για τον εαυτό της.

«Το να κάνει κάποιος την Αμερική μεγάλη σημαίνει να ζει σε μια χώρα όπου όλα είναι δυνατά να γίνουν, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να ανελιχθεί και όπου οποιοδήποτε όνειρο μπορεί να βγει αληθινό. Κι όλα αυτά χάρη στις αθάνατες αρχές που οι ιδρυτές του έθνους μας είχαν περιγράψει πριν από σχεδόν δυόμιση αιώνες», είχε προσθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Για την κυβέρνηση Τραμπ, πίσω από το κίνημα Black Lives Matter κρύβεται ένα σχέδιο καλλιέργειας «αντι-αμερικανικής προπαγάνδας», που έχει ως κύριο στόχο την αλλοίωση της αμερικανικής παιδείας και τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Μάλιστα, το αμερικανικό υπουργείο Παιδείας προειδοποίησε πρόσφατα τα σχολεία στην Καλιφόρνια με διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησής τους σε περίπτωση που δεν αφαιρέσουν από τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, σχολικά μαθήματα, τα οποία σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο βασίζονται σε κείμενα το Σχεδίου 1619 και συνδέονται άμεσα με τις ιδέες του Black Lives Matter.

Οι θέσεις του Τζο Μπάιντεν για το Black Lives Matter

Στον αντίποδα αυτής της πολεμικής έναντι των όσων πρεσβεύει το κίνημα Black Lives Matter κινείται το εκλογικό «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, τα αντιρατσιστικά σύμβολα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, γεγονός που οδηγούσε τους συμμετέχοντες στο να πιστεύουν ότι δεν συμμετέχουν σε ένα κομματικό συνέδριο, αλλά σε μια εικονική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη φυλετική αδικία.

Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά: Το ζεύγος Ομπάμα έκανε εκτενή αναφορά στο κίνημα Black Lives Matter. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν μίλησε με φόντο τη γεμάτη από γράμματα του κινήματος από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στη Μασαχουσέτη. Η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, η υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και «εκλεκτή» του Τζο Μπάιντεν, μίλησε στο συνέδριο σε αυστηρό τόνο.

«Δεν υπάρχει εμβόλιο έναντι του ρατσισμού. Πρέπει να δουλέψουμε», είπε η Χάρις.

Επιστέγασμα αυτών των τοποθετήσεων ήταν η ομιλία του ίδιου του Μπάιντεν, ο οποίος αναρωτήθηκε:

«Θα είμαστε άραγε αυτή η γενιά που θα καθαρίσει πλέον το στίγμα του ρατσισμού από το χαρακτήρα του έθνους. Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι».

Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτοί οι συμβολισμοί, αν και κινούνται υπέρ του κινήματος Black Lives Matter, δεν δείχνουν να έχουν ισχυρά ερείσματα.

Στην πραγματικότητα οι λύσεις που προτείνουν ο Μπάιντεν και η ομάδα του έναντι του συστημικού ρατσισμού παραμένουν μάλλον «σχέδια επί χάρτου» υπό τη σκέπη του εκλογικού ιστότοπου των Δημοκρατικών με την ονομασία «Βuild Back Better».

Τα όσα προτείνει ο υποψήφιος πρόεδρος με το κόμμα των Δημοκρατικών χαρακτηρίζονται κυρίως χαλαρές σκέψεις και προσεκτικές, ιδεαλιστικές επιδιώξεις, αλλά όχι συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις.

Το θετικό στοιχείο είναι πως αυτά τα «σχέδια επί χάρτου» είναι γραμμένα με λόγο ενωτικό και δεν αμφισβητούνται ιδιαίτερα ως προς την επιχειρηματολογία τους, γεγονός που το «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών θεωρεί σημαντικό απέναντι σε έναν «διχαστικό αντίπαλο», όπως αποκαλούν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα, πάντα, με τους ίδιους αναλυτές, παρά τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να σκιαγραφήσουν τον Μπάιντεν ως τον «καλό άνθρωπο», ο ίδιος έχει αρκετή δουλειά μπροστά του, ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με απλά λόγια, δεν θα πρέπει ο Μπάιντεν να μετατρέψει το σύνθημα «Black Lives Matter» σε ένα σύνθημα τύπου «Black Votes Matter».

Μια τέτοια λογική, θα ήταν εξαιρετικά αρνητική για τις ΗΠΑ που εδώ και πολλά χρόνια παλεύει με τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς των εκλογών που δεν είναι άλλοι από την απάθεια και την αποχή.

Το ζητούμενο, συνεπώς, για τους Δημοκρατικούς είναι να μη μείνουν στο επίπεδο των συμβολισμών και των συνθημάτων, αλλά να κερδίσουν έμπρακτα, έστω και την τελευταία στιγμή, την εμπιστοσύνη των Αφροαμερικανών, των Λατινοαμερικανών και όσων διάκεινται πολιτικά αριστερότερα των όσων πρεσβεύει ο Τζο Μπάιντεν.

Ο χρόνος τελειώνει και για τον Τραμπ και για τον Μπάιντεν.

Και είναι αυτή, ακριβώς, η στιγμή, η κορυφαία σε ένα πολίτευμα όπως η δημοκρατία, οπότε ο λαός των ΗΠΑ διά των εκλεκτόρων του καλείται να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τις τύχες της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ